Една лека торта с готови блатове и крем, приготвен без термична обработка.
Съчетала в
себе си няколко вида плодове, тя става сочна и лека.
ПРОДУКТИ:
3 готови кръгли пандишпанови блата
20 бишкоти
За крема:
500 г сладкарска сметана
250 г маскарпоне
150 г пудра захар
За
сиропиране на блатовете:
100 г захар
100 мл вода
1 с. л. уиски
2 ванилии
За пълнеж
и гарниране:
банани, ягоди, киви, боровинки
За
желиране на плодовете в украсата:
20 г желатин и малко вода
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Най- наред приготвяме сиропа като сваряваме водата със
захарта и след леко охлаждане добавяме алкохола и ванилиите.
Оставяме го да се охлади напълно.
Приготвяме крема като с помощта на миксер разбиваме
маскарпонето и захарта до еднородна консистенция.
Отделно разбиваме и сметаната, докато започне да
образува остри връхчета.
С помощта на лъжица постепенно смесваме хубаво крема.
Разбъркваме го добре и го оставяме настрани.
Вземаме разкопчаваща форма за торта с диаметър 22 см.
Отстрани, покрай
стените и, правим борд от бишкотите, които редим
изправени една до друга.
На дъното на формата слагаме първия блат.
Сиропираме го леко с част от сиропа.
Намазваме го с 1/ 3 от крема.
Върху него нареждаме киви, нарязано на филийки.
Слагаме втория блат , сиропираме го, намазваме го с
крем и върху него редим нарязани ягоди на филийки и банани- на кръгчета .
Слагаме и третия блат, сиропираме го с останалия сироп
и го намазваме с последната доза крем.
Отгоре украсяваме тортата като нареждаме плодове по начин,
по който ни харесва.
Намазваме ги с разтопения на водна баня и поохладен
желатин, за да не потъмняват.
Желателно е отгоре да не се слагат банани, защото дори
и желирани, отново потъмняват.
Слагаме тортата в хладилник и я оставяме да се стегне
за няколко часа, като най- добре е да е за една нощ.
Режем я на парчета и я сервираме веднага.
8 март 2023 г