Страници

събота, 29 април 2023 г.

ПЛОДОВА ТОРТА СЪС СМЕТАНА И МАСКАРПОНЕ

 Една лека торта с готови блатове и крем, приготвен без термична обработка.

Съчетала в себе си няколко вида плодове, тя става сочна и лека. 


ПРОДУКТИ:

3 готови кръгли пандишпанови блата

20 бишкоти

За крема:

500 г сладкарска сметана

250 г маскарпоне

150 г пудра захар

За сиропиране на блатовете:

100 г захар

100 мл вода

1 с. л. уиски

2 ванилии

За пълнеж и гарниране:

банани, ягоди, киви, боровинки

За желиране на плодовете в украсата:

20 г желатин и малко вода 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най- наред приготвяме сиропа като сваряваме водата със захарта и след леко охлаждане добавяме алкохола и ванилиите.

Оставяме го да се охлади напълно.

Приготвяме крема като с помощта на миксер разбиваме маскарпонето и захарта до еднородна консистенция.

Отделно разбиваме и сметаната, докато започне да образува остри връхчета.

С помощта на лъжица постепенно смесваме хубаво крема.

Разбъркваме го добре и го оставяме настрани.

Вземаме разкопчаваща форма за торта с диаметър 22 см.

Отстрани, покрай стените и, правим борд от бишкотите, които редим  изправени една до друга.

На дъното на формата слагаме първия  блат.

Сиропираме го леко с част от сиропа.

Намазваме го с 1/ 3 от крема.

Върху него нареждаме киви, нарязано на филийки.

Слагаме втория блат , сиропираме го, намазваме го с крем и върху него редим нарязани ягоди на филийки и  банани- на кръгчета .

Слагаме и третия блат, сиропираме го с останалия сироп и го намазваме с последната доза крем.

Отгоре украсяваме тортата като нареждаме плодове по начин, по който ни харесва.

Намазваме ги с разтопения на водна баня и поохладен желатин, за да не потъмняват.

Желателно е отгоре да не се слагат банани, защото дори и желирани, отново потъмняват.

Слагаме тортата в хладилник и я оставяме да се стегне за няколко часа, като най- добре е да е за една нощ.

Режем я на парчета и я сервираме веднага.


                                                                               8 март 2023 г