Мекиците
на Северозапада!
Пораснах
с тях.
Все от тях ни правеше мама, а аз продължих традицията
след като влязох в дома на моя съпруг.
Стават
много меки и са доста вкусни.
И до ден днешен са актуални и предпочитани от деца и възрастни.
ПРОДУКТИ за 16 броя:
250 г брашно
100 мл хладка вода
10 г жива мая
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар
1 с. л. олио
1 с. л. кисело
мляко
1 яйце
още малко брашно-
за доомесване на тестото
За плънката:
1 яйце
150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтваряме във водата.
Смесваме я с всички останали продукти.
Замесваме умерено твърдо тесто, което разточваме на много тънка кора.
Ако все пак лепне,
поръсваме плота и самото тесто с брашно.
Нарязваме на 16 квадрата.
Върху всеки един
от тях слагаме по 1 ч. л. от плънката, която приготвяме от леко разбърканото яйце и натрошеното
сирене.
Мекиците сгъваме на две , а краищата им притискаме добре с пръсти или с вилица, за да не изтече
плънката по време на пърженето.
Оставяме ги за около 30 минути на стайна температура, за да
втасат.
Пържим ги в горещо олио на умерен котлон.
Консумираме ги
топли като към тях можем да
добавим още сиренце, шарена сол, чаша винце за разгрявка или
още нещо, за което се сетим.
/ от архивите/
Няма коментари:
Публикуване на коментар