XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СПАНАК С КАРТОФИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 23 януари 2018 г.

СПАНАК С КАРТОФИ

Посещението ми на театър с това име ме накара да сготвя тъй вкусния спанак с картофи, защото  този зеленчук е богат на желязо. 
Всичко, приготвено с него, е изключително полезно.
 А той е най- полезен сега, когато ни дебнат грипните вируси, и организмът ни има нужда от зеленолистни зеленчуци.


ПРОДУКТИ:
500 г сварени в посолена вода картофи
300 г спанак- пресен или замразен
1 връзка зелен лук
200 г зряло сирене
4 яйца
50 г масло
1 ч. ч. кисело мляко
черен пипер
сух джоджен
сол на вкус


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът и спанакът се нарязват и се запържват до омекване в маслото и малко сол.
При необходимост се слага малко водичка.
Картофите се нарязват на филии с дебелина 1 см.
Взема се правоъгълна тава с размери 25/ 30 см , като дъното и се намазнява с малко масло.
Нареждат се половината картофи, а върху тях се разстила половината от зелената смес.
Върху нея се поръсва половината количество натрошено сирене.
Поръсва се със смлян черен пипер и стрит джоджен.

Продължава се с нареждането на останалите филии картофи, върху тях останалата зелена смес, а над нея- натрошеното сирене.

Така наредените картофи, спанак и сирене се заливат с разбитите с киселото мляко и малко сол яйца.

Ястието се пече до готовност или до лек и приятен загар на горната коричка.

Готовата запеканка се сервира  на порции, но леко охладена.

м. ноември 2017 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар