Посещението ми на театър с това име ме накара да
сготвя тъй вкусния спанак с картофи, защото този зеленчук е богат на желязо.
Всичко, приготвено с него, е изключително полезно.
А той е най- полезен сега, когато ни дебнат грипните вируси, и организмът ни има
нужда от зеленолистни зеленчуци.
ПРОДУКТИ:
500 г сварени в
посолена вода картофи
300 г спанак-
пресен или замразен
1 връзка зелен лук
200 г зряло сирене
4 яйца
50 г масло
1 ч. ч. кисело
мляко
черен пипер
сух джоджен
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът и спанакът
се нарязват и се запържват до омекване в маслото и малко сол.
При необходимост
се слага малко водичка.
Картофите се
нарязват на филии с дебелина 1 см.
Взема се
правоъгълна тава с размери 25/ 30 см , като дъното и се намазнява с малко масло.
Нареждат се
половината картофи, а върху тях се разстила половината от зелената смес.
Върху нея се
поръсва половината количество натрошено сирене.
Поръсва се със
смлян черен пипер и стрит джоджен.
Продължава се с
нареждането на останалите филии картофи, върху тях останалата зелена смес, а
над нея- натрошеното сирене.
Така наредените
картофи, спанак и сирене се заливат с разбитите с киселото мляко и малко сол
яйца.
Ястието се пече до
готовност или до лек и приятен загар на горната коричка.
Готовата запеканка
се сервира на порции, но леко охладена.
м. ноември 2017 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар