XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПРОЯ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 16 януари 2025 г.

ПРОЯ

Това е вид царевичен хляб. Познат е още като просеник, малай, царевична пита, царевична бъркана баница… Забърква се само за 5 минути и е чудесна закуска за почивните дни. Ако сте правили мързелива баница или солен кекс, проя е подобно на тях печиво, но в състава си има и царевично брашно.
ПРОДУКТИ: 3 яйца 1 ч. ч. кисело мляко 6 с. л. олио 1 ч. ч. бяло брашно 1 ч. ч. царевично брашно 1 бакпулвер 200 г сирене- натрошено на едро щипка сол НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Разбъркваме всички продукти. Намазваме дъното на правоъгълна тава с размери 20/ 30 см. Поръсваме я с брашно и изсипваме сместа в нея. Ако тавата е с керамично покритие, я намазваме само с олио. В случая брашното е излишно.
Печем проята в предварително загрята фурна на около 180 градуса около 30- 35 минути или просто до получаване ня приятен загар.
Изваждаме печивото, оставяме го малко" да си почине", нарязваме го на парчета и го сервираме. По желание можем да го наръсим с шарена сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар