XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 12 януари 2025 г.

ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ

Типично зимно ястие- изключително вкусно и засищащо. Рецептата е от кухнята на северозападна България.
ПРОДУКТИ: свински джолан- 1. 200 г 1 малка кисела зелка 1 ч. ч. сварен зрял боб или консервиран 2 сухи чушки 2 моркова 1 глава чесън 6 с. л. олио 1 каф. л. сладък червен пипер щипка пушен червен пипер клонка девесил чубрица млян черен пипер 50 мл зелев сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В съд слагаме нарязаното зеле, морковите и сухите чушки- на дребно, боба, необелените скилидки чесън и посочените подправки, но без пушения пипер.
Разбъркваме всичко добре и го разстиламе в намазан с 3 с. л. олио гювеч. В зелевата смес правим малко кладенче. Намазваме джолана с 1 с. л. олио, поръсваме го с пушения пипер и малко черен пипер. Слагаме го в кладенчето и отстрани наливаме зелевия сок. Поръсваме ястието с останалите 2 с. л. олио.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна. Включваме я на 220 градуса. Оставяме да се готви така в продължение на 30 минути. След това намаляваме на 160 градуса и печем ястието 2 часа. Изключваме фурната и оставяме гювеча в нея, докато тя напълно изстине.
Изваждаме, обезкостяваме джолана и сервираме на порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар