С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
неделя, 12 януари 2025 г.
ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ
Типично зимно ястие- изключително вкусно и засищащо.
Рецептата е от кухнята на северозападна България.
ПРОДУКТИ:
свински джолан- 1. 200 г
1 малка кисела зелка
1 ч. ч. сварен зрял боб или консервиран
2 сухи чушки
2 моркова
1 глава чесън
6 с. л. олио
1 каф. л. сладък червен пипер
щипка пушен червен пипер
клонка девесил
чубрица
млян черен пипер
50 мл зелев сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В съд слагаме нарязаното зеле, морковите и сухите чушки- на дребно, боба, необелените скилидки чесън и посочените подправки, но без пушения пипер.
Разбъркваме всичко добре и го разстиламе в намазан с 3 с. л. олио гювеч.
В зелевата смес правим малко кладенче.
Намазваме джолана с 1 с. л. олио, поръсваме го с пушения пипер и малко черен пипер.
Слагаме го в кладенчето и отстрани наливаме зелевия сок.
Поръсваме ястието с останалите 2 с. л. олио.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на 220 градуса.
Оставяме да се готви така в продължение на 30 минути.
След това намаляваме на 160 градуса и печем ястието 2 часа.
Изключваме фурната и оставяме гювеча в нея, докато тя напълно изстине.
Изваждаме, обезкостяваме джолана и сервираме на порции.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар