XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛАДКИШ ОТ ДВА БЛАТА И МАРМАЛАД ПО СРЕДАТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 26 октомври 2011 г.

СЛАДКИШ ОТ ДВА БЛАТА И МАРМАЛАД ПО СРЕДАТА

Тази рецепта остана като спомен от моята свекърва/ лека и пръст/ .
Сладкишът е бърз, лесен, евтин  и в същото време- вкусен.
Предлагам го в два варианта:
Първи вариант- с какао 
Втори вариант- с канела и орехи
Този  вариант е по- ароматен и е с орехов привкус. Идеята ми даде сестрата на моя съпруг, за което и благодаря. Друг е въпросът, ако някой не обича канела, но ние обичаме и я ползвам често.


ПРОДУКТИ:
1- 2  яйца / в зависимост от тяхната големина/
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
6 с. л. олио
1 ч. л. сода 
2 ванилии
2 ч. ч. брашно
1 с. л. с връх  какао или щипка канела/ по желание/
300 г  мармалад / може сладко или конфитюр/
пудра захар /за поръсване на готовия сладкиш/ или шепа счукани орехи

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  От посочените продукти/ без какаото/ се бърка кексово тесто, но напомням, че когато набухвателят е размесен с брашното, блатовете на сладкишите стават по- пухкави.
Сместа се разделя на две части.
Първата се изсипва в намазана и набрашнена тава с размер 28- 30 см и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на лек загар или до " суха клечка".
Изважда се тавата от фурната и изпеченият блат се намазва веднага с мармалада. 

Върху него се изсипва останалата смес, като в нея сте прибавили и разбъркали какаото и канелата/ ако ги предпочитате/.
Ако искате сладкишът да има орехов привкус- поръсете с тях.

Отново сложете и печете сладкиша на същата температура до готовност, за която проверявайте с клечка за зъби.

Извадете го и го поръсете с пудра захар.
Ако е с орехи- не го ръсете.
Нарежете го след като е напълно изстинал.



ДА ВИ Е СЛАДКО!:)

23 октомври 2011 г

3 коментара:

  1. Сладкиша изглежда супер лесен и вкусен
    Марго браво и благодаря за чудесните рецепти
    лека и спокойна

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен стана!
    Сърдечно благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами той е евтин, лесен и завидно добър.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване