XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: РИБЕНА КОНСЕРВА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ " РОПОТАМО"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 12 септември 2011 г.

РИБЕНА КОНСЕРВА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ " РОПОТАМО"

   Не мога да твърдя, за достоверността на рецептата " Ропотамо " ли е или не, но мога да твърдя, че е изключително вкусна. 
Правила съм я и знам качеството и , което ме спира да експериментирам с нова рецепта. Залагам на изпитаното старо и добро, за да съм сигурна, че студентката ще хареса любимата си консерва :).
  В случая рибата е:
1. Таранка / Каракуда/
2. Черна мряна

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
                          Изчиствам и рибата от главите и бодливите и части и  я осолявам добре.


Отстранявате главите.
Дребната риба не обезкостявам, защото в края на приготвянето костите са омекнали също колкото месото :). А те са полезни, предполагам знаете.
На едрата риба отстранявам само основната кост и я нарязвам  на парчета.
Нареждам рибата в тенджера под налягане и върху нея изсипвам олио и оцет.
На 1 кг риба се слагат 1 ч. ч. олио и 1/ 2 ч. ч. оцет.
Моята доза беше от 3 кг и затова сложих 3 ч. ч. олио и 1 и 1/ 2  ч. ч. оцет.
Добавям зрънца черен пипер и няколко листенца дафинов лист, доливам с вода, която да е на нивото на рибата / ако е необходимо/, затварям тенджерата и варя на умерен огън в продължение на 1 час.
Изваждам я в тава и я оставям да се охлади.
Беше станала на масълце и си плуваше в блажничък сосец:).
 Не се притеснявайте, че ще се развари, костите трябва да омекнат на 100 процента, за да не плюете после, когато я консумирате :)!
През това време приготвих зеленчуците-

- сварен грах- около 800 грама
- същото количество сварени и нарязани моркови
- 2 буркана нарязани кисели краставички
- домашно приготвено доматено пюре
/ Изварявам 2 кг смлени домати с машинката за мелене на месо. Предварително с ръце махам  семките, но не и люспите на доматите.
Към смлените домати  добавям  малко олио, сол  и захар на вкус/
или
- 1 буркан готово купено доматено пюре, но да е качествено
!!! По желание можете да сложите и сварен зрял факул и парчета мариновани чушки.
Понякога и така правя.
Започнах да редя всичко в следната последователност като честичко притисках-
риба, грах, моркови, кисели краставици, доматено пюре, лъжица от рибения сос, 2 зрънца бахар, 5- 6 зрънца черен пипер, парченце от дафиново листенце и отново риба, грах , моркови, краставички и накрая доматено пюре.
На всеки буркан отгоре пуснах по няколко зрънца лимонтузу / задължително е/.
Съпругът затвори бурканите и ги стерилизира в продължение на 1 час и 30 минути.
Бавно се прави консервата, но пък си заслужава.
От тази доза се получиха 12 буркана с вместимост от 700 грама.

Процедурата ще се повтаря още, само риба да има :).

ДА ВИ Е СЛАДКО!

11 септември 2011 г
.........................................................................

3 октомври 2011 г: 
Ето я вече и устояла и отворена, готова за консумация .
С ДОБАВКА!!! :)
А това, че е доста разварена и не е чак толкова красива на вид, не е никакъв проблем на фона на прекрасния и вкус.




20 коментара:

  1. Рядко заставам над печката но твоята рецепта ме изкуши. Намират ми се разни риби във фризера и с радост се възползвах от твоята идея. Последвах съвета ти и смело импровизирах.... сега няколко платерини заргани и таранки се греят на топло в тенджерата под налягане, а аз нямам търпение да мине необходимото време за кулинарна готовност. Благодаря за чудесната идея.
    ПП: една идейка и от мен - преди да сложа капака на тенджерата захлупвам рибата с една чиния за да не се разкъсва при варенето. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавите думи! Споделете дали ви е харесал начинът на приготвяне. А за чинията сте прав, да, ако рибата е едра. Иначе пак ще се разкъса по време на смесването с останалите продукти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, Илия, много вкусно нещо е тази консерва и освен това винаги имаш нещо готово под ръка, с което можеш да се нахраниш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле чесно да ти кажа направо се очаровах рибата в консерва стана върха иииииии аз като теб хоби ми е да готвя нооо ти ти ме задминаваш .

    ОтговорИзтриване
  5. Леле мда много ми хареса стана страхотна консерва от риба много хубави рецепти иииииии на мен ми е хоби нооо ти ти май ме задминаваш

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, Слави, стана ми драго като ти прочетох думите.
    Браво! Значи сме колеги по хоби. Прекрасно е да готвиш, нали? И после да се радваш на благините, които си сътворил.
    Поздрави: Марги

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина прекрасна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубаво описание! Благодаря! Сега вися над печката и я приготвям :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прочетох случайно за туршията, след това видях баницата и рибата. Браво Маргарита!

    ОтговорИзтриване
  10. Даааа,но за съжаление сега не мога да си направя, защото не намирам читава риба. Здрави да сте и да си хапвате от консервичката. Поздрави: Марги :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна идея !Бих искала да попитам доматите ,като се смелят минават ли топлинна обработка за да се редуцират до пюре ..или се добавят директно

    ОтговорИзтриване
  12. Да, да. Трябва да се минали топлинна обработка и сгъстени на пюре, доматен сос... :)

    ОтговорИзтриване
  13. Бих искала да попитам допълнително сол слага ли се като се реди в бурканите?

    ОтговорИзтриване
  14. Не, не слагам. Достатъчно солена става консервата.

    ОтговорИзтриване
  15. Супер рецепта направих я със шаран от 800 грама до 1,2 кг.става супер варя я в херметик за 50 минути след като засвири и още час и половина в буркана в обикновенна тенджера или тенекия от сирене.не се усеща кокал.браво.слагам и червена камба.

    ОтговорИзтриване
  16. Радвам се, Мити, че ти е допаднала рецептата. Тя наистина е много сполучлива и така винаги имаш храна в мазето. Спокойно можеш да сложиш от тази риба като мезе на трапезата за внезапни гости.
    Поздрави и със здраве да я консумирате! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте.Искам да ви благодаря за отличната рибена консерва.Стана нещо превъзходно.Миналата година я направих с една замяна вместо моркови сложих сварен бял боб.Добро мезе за неочаквани гости.Раздавах и на приятели и всеки каза че рибната консерва е като от едно време.Бъдете жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
  18. Много мило от Ваша страна. Тя наистина е от едно време, а смяната на моркови с боб е възможна. Правили сме я и с боб, и само с чеснови доматки... Благодаря Ви за поздравите! Поздрави и от мен! :)

    ОтговорИзтриване