Изключително вкусно нещо!
Давам гаранция на всички вас, които като мен обожавате копривата.
Сгответе я без предубеждения и после пишете отзивите си.
Обожавам всичко, приготвено с коприва, защото е вкусна като храна и
защото е изключително полезна. Сега е сезонът за нейното приготвяне и нека
всеки, който харесва нейният вкус, да се възползва от наличието на този
природен дар.
ПРОДУКТИ:
300 г свежа коприва
1 чушка – прясна,
сушена или замразена
1 малка глава кромид
лук/ по желание/
4- 5 с. л. олио/
краве масло/
същото количество
брашно
сол- на вкус
червен пипер
джоджен / чубрица и
магданоз/
4 яйца
150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Традиционното
приготвяне на копривата в нашия край е
следният:
Копривата се почиства
и сварява до омекване в около 2 литра вода и сол на вкус като към нея се прибавят
нарязаните лук и чушка. След като омекне копривата се изцежда през гевгир, а
водата се запазва, защото после с нея се разрежда кашата. Изстиналата коприва
се накълцва с остър нож. Може и да се пасира, за да стане по- фина.
Та... копривата е
накълцана и копривената отвара чака. Взема се
друга тенджера и в нея се запържва мазнината с брашното. Добавя се червеният пипер, разбърква се бързо и се налива от отварата толкова, колкото искате да ви е
гъста кашата . Изсипва се на тънка струйка и се бърка непрекъснато. Накълцаната
или пасирана коприва се слага обратно в тенджерата. Бърка се и се вари в продължение на 5 минути , няма смисъл от повече.
Разбъркват се добре 4
яйца и се изсипват във врящата коприва. Бъркат се в една и съща посока, за да се " провлекат като
конци :)"
Кашата се овкусява с
малко сух джоджен и се отстранява от огъня. Можете да подмените джоджена с чубрица и малко магданоз. Всичко е въпрос на вкус. Добавя
се около 150 г натрошено сирене и 4- 5
скилидки чесън/ нарязани на ситничко/ и копривената каша е готова за консумация.
Лично на мен страшно
много ми харесва. Опитайте я и вие .
По желание, ако сте я
приготвили с олио, можете да добавите и
малко масълце , но съвсем накрая .
Много е вкусна :)
ОтговорИзтриванеМного вксно
ИзтриванеНали? Обожавам я, даже днес гледах копривата в дъното на двора и си мислех , че тези дни пак трябва да я сготвя. :)
ИзтриванеСнощи я правих. Много я обичам тази "мамина"манджичка. Тя я наричаше "Джуркана коприва". Ама не я бърках с джурукяк ;), ами я счуках в дървено хаванче заедно с варения лук обелените варени сухи чушки. Тази манджичка от Плевен я пренесох я пренесох на морето - и тук стана любима. Чакам с нетърпение пролетта, за да си я направя, както и панираната коприва. Бъдете жива и здрава!
ОтговорИзтриванеАз добавям и орехи.
ОтговорИзтриванеДа, защото ги обичате като добавка към нещо, а моите хора ги приемат просто като ядка и в сладкиши. В други варианти- таратор, салата " Снежанка",коприва...НЕ!Трудно ги приеха и в плънката на пълнения шаран. Въпрос на вкус. :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти! Вече разбрах, че с теб сме от една порода. Амиииии, то като природата е дала такова зелено изобилие, как да го подминеш? Дерзай смело във всякакви импровицазии с коприва, спанак, лапад, киселец,лобода, тученица, листата на цвеклото...
ОтговорИзтриванеАма, че как само написах думата ИМПРОВИЗАЦИИ...:)
ОтговорИзтриванеСтана ми любима!
ОтговорИзтриванеАаааа, отдавна е трябвало, но нищо. По- добре да откриете, че копривата е вълшебна храна, отколкото да не знаете. Радвам се, че Ви харесва. Със здраве да си я приготвяте. И да я консумирате, разбира се. :)
ОтговорИзтриванеСтеахотна е.
ОтговорИзтриване