XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОПРИВЕНА КАША С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 7 май 2013 г.

КОПРИВЕНА КАША С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Изключително вкусно нещо!
Давам гаранция на всички вас, които като мен обожавате копривата.
Сгответе я без предубеждения и после пишете отзивите си.


Обожавам всичко, приготвено с коприва, защото е вкусна като храна и защото е изключително полезна. Сега е сезонът за нейното приготвяне и нека всеки, който харесва нейният вкус, да се възползва от наличието на този природен дар.
ПРОДУКТИ:
300 г свежа коприва
1 чушка – прясна, сушена или замразена
1 малка глава кромид лук/ по желание/
4- 5 с. л. олио/ краве масло/
същото количество брашно
сол- на вкус
червен пипер
джоджен / чубрица и магданоз/
4 яйца
150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Традиционното приготвяне на копривата  в нашия край е следният:
Копривата се почиства и сварява до омекване в около 2 литра вода и сол на вкус като към нея се прибавят нарязаните лук и чушка. След като омекне копривата се изцежда през гевгир, а водата се запазва, защото после с нея се разрежда кашата. Изстиналата коприва се накълцва с остър нож. Може и да се пасира, за да стане по- фина.
Та... копривата е накълцана и копривената отвара чака. Взема се  друга тенджера и в нея се запържва мазнината  с брашното. Добавя се  червеният пипер, разбърква се  бързо и се налива  от отварата толкова, колкото искате да ви е гъста кашата . Изсипва се на тънка струйка и се бърка непрекъснато. Накълцаната или пасирана коприва се слага обратно в тенджерата. Бърка се  и се вари в продължение на  5 минути , няма смисъл от повече.
Разбъркват се добре 4 яйца и се изсипват във врящата коприва. Бъркат се в една  и съща посока, за да се " провлекат като конци :)"
Кашата се овкусява с малко сух джоджен и се отстранява от огъня. Можете да  подмените  джоджена с чубрица  и малко магданоз. Всичко е въпрос на вкус. Добавя се около 150 г натрошено сирене  и 4- 5 скилидки чесън/ нарязани на ситничко/ и копривената  каша е готова за консумация.
Лично на мен страшно много ми харесва. Опитайте я и вие .
По желание, ако сте я приготвили с олио,  можете да добавите и малко масълце , но съвсем накрая .

11 коментара:

  1. Отговори
    1. Нали? Обожавам я, даже днес гледах копривата в дъното на двора и си мислех , че тези дни пак трябва да я сготвя. :)

      Изтриване
  2. Снощи я правих. Много я обичам тази "мамина"манджичка. Тя я наричаше "Джуркана коприва". Ама не я бърках с джурукяк ;), ами я счуках в дървено хаванче заедно с варения лук обелените варени сухи чушки. Тази манджичка от Плевен я пренесох я пренесох на морето - и тук стана любима. Чакам с нетърпение пролетта, за да си я направя, както и панираната коприва. Бъдете жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, защото ги обичате като добавка към нещо, а моите хора ги приемат просто като ядка и в сладкиши. В други варианти- таратор, салата " Снежанка",коприва...НЕ!Трудно ги приеха и в плънката на пълнения шаран. Въпрос на вкус. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти! Вече разбрах, че с теб сме от една порода. Амиииии, то като природата е дала такова зелено изобилие, как да го подминеш? Дерзай смело във всякакви импровицазии с коприва, спанак, лапад, киселец,лобода, тученица, листата на цвеклото...

    ОтговорИзтриване
  5. Ама, че как само написах думата ИМПРОВИЗАЦИИ...:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ааааа, отдавна е трябвало, но нищо. По- добре да откриете, че копривата е вълшебна храна, отколкото да не знаете. Радвам се, че Ви харесва. Със здраве да си я приготвяте. И да я консумирате, разбира се. :)

    ОтговорИзтриване