XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СГЪНАТ МАСЛЕН ТУТМАНИК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 27 януари 2012 г.

СГЪНАТ МАСЛЕН ТУТМАНИК

Този тутманик е известен на  мнозина, но вероятно в различните краища на България той е с различни наименования. В моя кулинарен тефтер  тази месеница датира от 80- те години под името СГЪНАТ МАСЛЕН ТУТМАНИК.
Става много вкусен, с много шуплички и гънки и с ухание на краве масло...:).
ПРОДУКТИ:
За тестото:
600 г брашно
20 гр жива мая
1 яйце и 1 белтък
3 с л. олио
3  с. л. кисело мляко
1 равна с. л. сол
1 с. л. захар
около 280- 300 мл хладка вода 
За плънка  и намазване:
250- 300 г сирене
1 пак. краве масло/ може и със свинска мас/
100 мл олио
1 жълтък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята в хладката вода и замесете тесто с посочените продукти.
Оставете го да втаса около 1 час.
Разделете го на 5 топки, оформете ги и ги сложете в тавичка, в която сте разтопили около 80 г масло и същото количество / в мл/ олио.
Овъргаляйте ги в мазнината и ги оставете така около 15 минути, за да се поотпуснат.
Вземете първата топка, разтеглете я само с ръцете си, а не с точилка.
Топите постоянно ръцете в мазнината и разстилате на възможно най- тънък лист, та дори и да се скъса някъде.
Наръсете с натрошено сирене и сгънете като плик/ ще се ориентирате за самото сгъване от снимката/.
Вземате втората топка и с нея процедирате по същия начин.
Върху нея поставяте първата / вече сгъната кора/ и сгъвате отново като тя остава вътре във втората.
Същата процедура се повтаря до петата топка.
Ще получите една " бохча" , която трябва да поставите в намазана обилно с останалите 20 мл олио  тава.
Разплеснете я добре и не се притеснявайте , ако се покаже част от сиренето- в това е красотата на тутманика като се изпече.
 Разрежете месеницата на толкова парчета, на колкото пожелаете.
Намажете с жълтък , който сте разбъркали с малко олио.
Отгоре набучете на няколко места парченца масло/ останалото от пакетчето/.
 Оставете го да втаса около 30 минути.
Изпечете тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печенето продължава до получаването на приятен загар.
Ами... това е! :)
Ако спазите указанията ми, вие ще получите ето това произведение :).
ДА ВИ Е СЛАДКО!
25. 01. 2011 г











10 коментара:

  1. Страхотен тутманик си направила Марги, браво! Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

    ОтговорИзтриване
  2. Днес нещо не успях да публикувам мнението под публикацията ти. Но вече виждам,че може.
    Страхотен тутманик и си го записах в списъка. Ще го приготвя в някой от почивните дни за закуска.Изглежда много апетитен! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, много е сполучлив и си заслужава да го опитате.
    А по повод поканата за награда от Маги... никак не съм наясно с това. Какво трябва да направя?!! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тези виртуални наградки аз си ги слагам на две места в блога - в мнение, и в лентата от дясно. Но ако искаш по-добре виж сама блога :)
    Абсолютно си я заслужаваш Марги :)

    ОтговорИзтриване
  5. Може ли тестото да се замеси от предната вечер?

    ОтговорИзтриване
  6. Може, но си мисля, че няма да се постигне желаният резултат. Аз никога не меся вечер, а на момента. Пробвай и ще разбереш :).

    ОтговорИзтриване
  7. меко или твърдо трябва да стане тестото?

    ОтговорИзтриване
  8. Чуден стана!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздрави и прегръдки, Цвети, за успеха.Със здраве да си го хапнете :).

    ОтговорИзтриване