XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СИРОПИРАНА СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА / с 4 варианта за плънка/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 26 февруари 2012 г.

СИРОПИРАНА СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА / с 4 варианта за плънка/

Тази сиропирана баница в нашия край се приготвя за всеки по- голям организиран празник – сватба, кръщане, понуда, някога и на новобранска вечеря/ вечерята, в която изпращат момчето „ войник”/… ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Ще си оближете пръстите, ако ви я завърти някоя по- възрастна баба . Меси се тесто, обработва се според рецептата и указанията и накрая се сиропира. Сиропирането може да стане и след един ден, след два, та дори и след 1 седмица. Добре изпечените „ розички” могат да се съхраняват на сухо и хладно в хартиена торбичка и можете да ги залеете със сироп тогава, когато ви е необходима баницата.
И в петте си варианта вие ще получите пухкава, много ароматна , сиропирана и блага баница, която ще е Царицата на масата. Наричаме я още и „ МЪРЗЕЛИВА”БАНИЦА, БАНИЦА НА РОЗИЧКИ…Каквото и име да и поставите, тя ще си остане онази, която аз помня още от детството си-  солено- сладка от сиренето, сладка от локума , приятно ухаеща от канелата и мнооого сладка от халвата.


ПРОДУКТИ  ЗА ТЕСТОТО / за тава с диаметър 30- 32 см/:
около 550 г брашно + още малко за измесване 
 200 мл прясно мляко
25 г жива мая + 50 мл хладка вода
 4 разбити яйца
1/ 2 каф. ч. олио
щипка сол
1 чаена лъжица захар
щипка сода / може и без нея/
ЗА ПЛЪНКИТЕ:
1-      ва плънка:
 1/ 2  пак. краве масло от 125 г или олио
1 чаена чаша накълцани орехови ядки
1 чаена  лъжица канела
2 супени лъжици захар

2-      ра плънка:
1/ 2  пак. краве масло  или олио/ може и смес/
300 г сирене

3- та плънка:
 200 г тахан халва
150 г счукани орехи

4-      та плънка:
2 кутии локум
1/ 2  ч. ч. накълцани орехови ядки/ по желание/

Сироп:
800 г захар
2 л вода
 + 2 ванилии, ако ще правите сладките варианти
50 г масло / може и без него/
лимонов сок- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в хладката вода.
Брашното се пресява, слага се в купа и в него се оформя кладенче, в което  се изсипва всичко.
Тестото се омесва добре.
Разделя се на 3 топки.
НЕ СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСВА!
 Всяка топка се точи на кора с дебелина не повече от 2 мм.
Всяка разточена кора се намазва с помощта на четка с разтопеното масло или олио.
Олбите се налагат една върху друга по три.
Тук вече идва ред на ПЛЪНКАТА .
 Избирате един от посочените варианти и ръсите от избраната плънка, която ще приготвите като смесите в купа посочените за нея продукти.



Оформя се стегнато руло, което се усуква внимателно и се намазва с олио.


Нарязва се на кръгчета / филийки, парчета…/с дебелина около 2 см, след което всяко от тях се нарежда в намазана с олио тава на разстояние поне 1 см едно от друго.

Добре е даже да ползвате и пекарска хартия.
Оставят се да втасат на топло до двойното им увеличение - някъде около 30 минути при температура в стаята 23- 24 градуса.

Пекат се до готовност  в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 45  минути като след 20- тата минута се покриват с хартия.
Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа.


Прави се сироп от водата и захарта, а ако плънката е от локум- трябва да се сложи и ванилията. Есенция или ванилия  може да се добави и към другите плънки, но тогава ароматът леко ще се промени.
 С топлия сироп се заливат наредените в тавата една до друга ИЗСТИНАЛИ „розички” и веднага се покриват с найлон / стреч фолио/  и кърпа, за да се задушат и попият течността.

Най- хубаво е баницата да престои в сиропа на хладно в продължение дори на 24 часа, за да го поеме добре. 
Не ги приблъсквайте, защото им трябва място. При поемане на сиропа те увеличават обема си.
Имайте предвид, че сухи” розички” можете да съхранявате в хартиена торбичка на хладно и сухо  до 1 седмица. Много са трайни. 
Баницата може да се направи и в друг вариант като навитите рулца не се режат на розички, а се усукват с намазнени ръце и се навиват на фитили кръгово в тавата като се започне отвътре навън.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА НЕВЕРОЯТНИЯ ВКУС НА НАШАТА СЕВЕРНЯШКА СИРОПИРАНА БАНИЦА!

15 коментара:

  1. Леле колко е вкусно това. Моята баба я правеше с орехи, но съм я опитвала и със сирене - също е супер. Благодаря за рецептата, може и да се престраша да направя.

    ОтговорИзтриване
  2. Даааа, Нелка, това е най- невероятната Северняшка баница- във варианти няколко. Не губи време за престрашаване, а започвай бързо, за да видиш колко лесно се прави и още колко по- лесно се яде :). Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Колко лесно се яде знам, тия дни като ми остане време ще направя една, може да пробвам от другите плънки, които не бях опитвала досега. Благодаря ти за чудесните рецепти, радвам се че най-после открих кулинарен блог на някой от нашия край, че да си припомня вкуса от детството и да се понауча да правя някои от тях. Поздрави и на теб и семейството ти и ти желая да си все така смела и успешна в кухнята и да споделяш и с нас апетитните си творения.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се радвам щом си от нашия край и още по- приятно би ми било, ако споделиш за кое населено място става въпрос :). Сърдечно благодаря за милите думи! Моят блог е само с лесни и достъпни рецепти... много човешки и земни- нищо сложно и невъзможно за приготвяне :).

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Баба ми правеше тази баница и аз я направих по Вашата рецепта. Обаче на баба ми баницата ставаше на конци (усукания вариант), а моята не щя да стане на конци. Имате ли представа каква може да е причината?

    ОтговорИзтриване
  6. При усукания вариант не се реже на " розички" и затова ефектът е друг.

    ОтговорИзтриване
  7. Трябва много намазняване с мазнина и доста усукване.

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна баница! Една от любимите ми. 😘😉

    ОтговорИзтриване
  9. Сърдечно благодаря за хубавите думи! Да, тя наистина е различна и много вкусна. Да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  10. ДА, благодаря! :) Стара и изпитана рецепта, която присъства на празничните трапези на северняците...

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за рецептата,съвсем скоро ще у пробвам и се надявам да постигна успешен резултат.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, Димитринка! Спазите ли написаното, със сигурност ще получите успех. Желая Ви го и да го споделите! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Сърдечно благодаря за рецептата! Възвърнахте много топли детски спомени! За вкуса да не говорим - чудесно изживяване за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  14. Много се радвам, че в тези зимни дни съм успяла, макар и отдалече, да внеса малко топлинка във Вашия дом. Бъдете здрави и със сладост похапвайте от баницата. Поздрави: Марги :)

    ОтговорИзтриване