XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ПЕЧУРКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 4 февруари 2012 г.

ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ПЕЧУРКИ

Обикновено приготвям само ПИЛЕ ФРИКАСЕ, но вчера имах гъби. Бяха уж за гъбена супа, а в последните мигове преди да ги сложа да се готвят, отидоха в тенджерата за тази  манджа.
Тъкмих колет за студентката, която по принцип яде почти всичко, но има предпочитания за нейни си любими неща. Напълно разбираемо- магаре без пепел не се въргаля :). 
Умувах и за пилешкото -на каша ли да го направя, с ориз ли, с какво ли и... хайде хоп... ЕТО ТАКА!

ПРОДУКТИ:
бялото месо на замразено пиле

250 г печурки 
2 с. л. олио за тяхното задушаване

За соса:
3 - 4 с. л. брашно
част от бульона, в който е вряло месото
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
черен пипер
целина- много подходяща за  фрикасето
 3 с. л олио
20 г краве масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
Сварявам месото и го оставям да се отцеди и изстине.
Най- напред в тенджера задушавам гъбите в посоченото количество олио и леко посолени до момента, в който те започнат да се пържат.
Изваждам ги от нея, слагам другото олио и запържвам брашното в него.
Разреждам с пилешкия бульон като  количеството определям в зависимост от това колко ще искам да ми е гъста манджата. В случая сложих малко, защото щерката рече: "Без много сос! :)".
Оставям соса да поври десетина минути.
Застройвам го с двата разбити жълтъка с киселото мляко, слагам и разбърквам в него маслото, овкусявам го с черния пипер и добавям накъсаното на парчета месо, заедно с  гъбите.
Разбърквам отново добре и оставям ястието да " клокне".
Поръсвам " манджорното" с целина и сервирам, но първо / в случая/ ПЪЛНЯ  БУРКАНА ЗА СОФИЯ и ... то комай остана само колкото за снимката :).
02. 02. 2012 г

1 коментар:

  1. Хеййййй....Марги, обичам да си похапвам в твоята кухня! Така обичам пиле - фрикасе! Напомня ми на детските години! Моето майче ми го приготвяше с голяма любов!
    Желая ти много настроение през почивните дни и те прегръщам силно!

    ОтговорИзтриване