XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: НАШЕНСКИ " НАДУПЕНИ" КАРТОФКИ / ДУПЕНКИ/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 28 февруари 2012 г.

НАШЕНСКИ " НАДУПЕНИ" КАРТОФКИ / ДУПЕНКИ/

 за Великите пости
Картофките стават лесно и бързо.Прави ги и  мало, и голямо в плевенския край.
Трябват ви само:
 картофи
олио
сол
шарена сол


НАЧИН НА ПЕЧЕНЕ:
Измийте картофите много добре и ги изтъркайте с мека четчица. Отстранете нараненото по тях, ако има такова. Не ги белете! Разрежете ги надлъжно наполовина. Сипете повечко олио в тавата, в която ще се пекат , наръсете сол върху него и наредете картофите с разреза надолу  и с " дупето" нагоре. Сложете ги в предварително нагорещена фурна на 200 градуса и ги печете така до  златиста коричка отдолу. 

Не наливайте вода в тавата! Извадете ги от фурната и веднага ги изнесете на студено, където те „ще си дръпнат” мазнината веднага. Тя ще попие в тях, докато те изстинат. 
Отлепете ДУПЕНКИТЕ  от дъното , обърнете ги обратно, наредете ги в чиния и ги поръсете с шарена сол. Получава се страхотно мезе за бира или вино. По време на хранене можете да си ги белите, но са прекалено вкусни и с обелките. Стават с вкуса и на печени и на пържени картофи- блажни и сочни.
Най- сполучливи са при  зимно време навън.
Изнасяте ги горещи и веднага ги слагате на студеното.
Опечете си ги когато нямате време да готвите друго.
ДА ВИ Е БЛАГО НА ВСИЧКИ!
Рецептата и изпълнението са на моя баща :).

9 коментара:

  1. Ах, Марги и аз съм ги правила, много са вкусни! Толкова апетитно изглеждат при теб! Благодаря ти, че ме подсети! Не знаех, че се казват така:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Марги и аз ги приготвям почти по същия начин ,но добавям и масло.Най-вкусни стават с пресни картофи.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бързи, лесни и апетитни, па макар и с обелчиците :).

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Марги!

    Благодаря за чудесната бърза рецепта!
    Тази вечер ми дойдоха гости и направих тези картофи, като към олиото прибавих и малко краве масло, а към края на печенето добавих малко чесън и червен пипер. Станаха много вкусни!

    БЛАГОДАРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!

    С уважение: Светозар Арнаудов

    22.10.2012 г.,
    София
    http://advokatarnaudov.com

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    Искам да попитам какъв е сосът, който е на снимката?
    Скоро мисля да изпробвам рецептата, звучи апетитно!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!
    Аз бих искала да попитам какъв е белият сос, който е на снимката, чеснов ли?
    В най-скоро време смятам да изпробвам рецептата! Звучи апетитно!
    Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Сигурно ме питате за съдържанието в купичката. Не е сос, това е олиото.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Ви и аз! Нека да са хубави празничните дни и за Вас, здравето да е Ваш постоянен спътник, а позитивизмът да е повече от тазгодишния :).

    ОтговорИзтриване