XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪЛНЕНО ПИЛЕ НА ФУРНА С ГЪБИ, КАЙМА И ПРАЗ В СЪСЕДСТВО С КАРТОФЕНО- МЛЕЧНО ПЮРЕ И ГЪБЕН СОС / с две сирена/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ НА ФУРНА С ГЪБИ, КАЙМА И ПРАЗ В СЪСЕДСТВО С КАРТОФЕНО- МЛЕЧНО ПЮРЕ И ГЪБЕН СОС / с две сирена/

     Чудех се и умувах какво мога да направя- нещо с месце, някакъв сос, гарнитура… и изведнъж реших да направя 3 в 1- и трите неща, събрани на едно място .
Пиленцето е подходящо и за празнуването на Свети Валентин, и за идващите Заговезни, а защо не и за гости, че даже и само за вашето семейство просто ей така БЕЗ ПОВОД :).
Това ястие се състои от три компонента:
  1. ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С ГЪБИ, КАЙМА И ПРАЗ
                                                    2. КАРТОФЕНО- МЛЕЧНО ПЮРЕ

                                                                      3. ГЪБЕН СОС
ПРОДУКТИ:
ПЪЛНЕНО ПИЛЕ:
1 охладено пиле / около 1. 400 кг/
ЗА ПЛЪНКАТА:
500 гр гъби, сварени в 1 литър леко посолена вода
/ Около 400 гр за плънката, а останалите за украса.Упоменавам количеството на водата, защото за приготвянето гъбения сос ще използвам бульона, в който са врели гъбките /.
250 г кайма
1 глава праз лук / 200 г/
20 г ориз / количеството е малко, оризът е само за плътност/
3 с. л.хубаво краве масло- за плънката
още 1 с. л. от същото масло- за намазване вътрешността на пилето
щипка черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 щипка босилек
щипка чесън на гранули
1 ч. л. пресен копър
сол на вкус
олио- за намазване на тавата за печене и на самото пиле

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕТО:
В трите супени лъжици масло и щипка сол запържих за около 5- 6 минути нарязания на кръгчета праз и нарязаните на филийки предварително сварени и отцедени гъби. Добавих каймата и предварително сварения и промит през гевгир със студена вода ориз и отново запържих.
Отстраних плънката от котлона и я овкусих с черния пипер, чубрицата, босилека, копъра и щипката чесън.

Посолих още малко на вкус.
Оставих сместа леко да се охлади, като през това време намазах измитото и изчистено пиле от вътрешната страна с останалата 1 с. л. масло и го посолих с малко сол.
Напълних го с готовата вече плънка, заших го добре и го поставих , полегнало по гръб в тава, която обилно намазах с олио.
Прихванах крилцата и кълките с парчета от дървени шишчета, за да са прибрани към тялото му.

Налях 1 ч. ч. вода около него.
Завих го с фолио за печене и го поставих в предварително загрята на 250 градуса фурна.
Изпекох пилето на тази температура в продължение на 2 часа, като през това време го отвивах два пъти и го поливах с мазнината, която то бе пуснало.
След като пилето вече бе изпечено, отстраних фолиото, пуснах вентилатора на фурната, намалих градусите на 200 и го оставих да се доизпече и хване коричка с приятен лек загар.
СГЛОБЯВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ЯСТИЕТО:
Извадих изпеченото пиле и го поставих в средата на голяма плато.
Около него наредих топки от КАРТОФЕНО ПЮРЕ, което приготвих по следния начин:
ПРОДУКТИ ЗА КАРТОФЕНО ПЮРЕ:
500 гр обелени картофи
2 с. л. прясно мляко
3 с. л. краве масло
2 с. л. заквасена сметана
50 гр пушено сирене
сол – при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите нарязах на 4 и ги сварих в продължение на 15 минути в тенджерата под налягане в леко посолена вода .
Извадих ги и още топли ги намачках с приспособлението от кухненския набор за пасиране като през това време добавих маслото, после млякото, а след тях заквасената сметана и топеното сирене.
Получава се невероятно пухкаво пюре с много приятен вкус.
Лекичко върху част от пилето и върху картофените топки полях с ГЪБЕН СОС, който приготвих така:
ПРОДУКТИ ЗА ГЪБЕН СОС:
3 с. л. краве масло
бульонът , получен от варенето на гъбите
3 с. л. брашно / с връх/
30 гр бяло вино
50 гр топено сирене/ натурално/
50 гр заквасена сметана
1 щипка чесън на гранули
1 с. л. от мазнината, която бе пуснало пилето при неговото печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА:
В сгорещеното краве масло и малко сол запържих брашното.
Разредих го с част от гъбения бульон / с неговото количество ще се съобразите в зависимост от желаната от вас гъстота за соса/ .
Оставих го да поври малко като непрекъснато го разбърквах.
Изсипах виното и отново разбърках.
Добавих топеното сирене, заквасената сметана и супената лъжица мазнина от пилето, отново при непрекъснато бъркане.
Овкусих с чесъна.
Украсата на самото блюдо е по ваша преценка и виждане.

Аз го украсих с останалите гъби, чери доматчета, малко кисели краставички , лимон и зелени подправки.
Това бе историята около приготвянето на блюдото! :)
С уважение: Ваша Марго

4 коментара:

  1. Много апетитно предложение! Браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пригответе си го и си го хапнете със здраве, Яна! :)

    ОтговорИзтриване
  3. рецептата е страхотна. Обмислям да използвам за Коледната трапеза.

    ОтговорИзтриване
  4. Мисля, че няма да останете разочарована. Рецептата е скъпичка за изпълнение, но пък за празник става. Сполучлива е, макар и да е моя импровизация.
    Успех и поздрави!

    ОтговорИзтриване