XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ШУПЛА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 23 декември 2012 г.

ШУПЛА


     Дали е по Белишки, по Велинградски, по Бански, по  Разложки- все е шупла. Нямам намерение да изяснявам произхода и, но да я направя отново- със сигурност. За първи път това вкусно печиво видях от моя   виртуален приятел Николай Даскалов.
Благодаря за тази нова закуска, която вече влезе и в моята кухня!
 Тя е много бърза за изпълнение и с тази вкусна и уханна на масълце шупличка  можете да очаровате внезапните ви гости . Подходяща е за закуска, а защо не и за следобедна чаша винце, биричка…?!!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. олио

1 равна каф. л. сол
1 равна каф. л. сода за хляб
50 мл вода
100 г брашно
За поръсване:
150 г сирене
За помазване:
краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта. Продължих разбиването като към тях изсипах  последователно млякото, олиото и накрая водата. Добавих брашното,  в което предварително смесих содата.
Получи се тесто по- гъсто от това за палачинки. В намазнена тава с диаметър 28 см  излях  гъстата каша и отгоре върху нея натроших  сиренето. 
Изпекох шуплата в предварително загрята фурна на 180 градуса  в продължение на 25  минути. Извадих я , помазах я с маслото и я върнах за допичане още 5 минути.
Сочна / мокра/ вкусотийка е, така да знаете :).

22 декември 2012 г

14 коментара:

  1. Заинтригува ме... изглежда вкусно... ще пробваме рецептата!
    Благодаря за идеята!

    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Вили! Дано да ти хареса толкова, колкото и на мен.
    Честита Коледа и на теб, нека има здраве и веселие!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, може би само дузина ваши рецепти съм изпробвала до сега, но то е поради факта, че времето никога не достига :) Наблягам предимно на сладкишите, но ето че реших да пробвам и тази Ваша рецепта, за съжаление обаче нещо сбърках... Така и не ми се получи, затова и искам да питам колко грама е 1 ч.ч. - аз я взех за 200 гр. Или поради разминаване с грамажа на млякото, или в размера на тавата. Моите тави са с размер 30 см по дъното от вътрешната страна. Малко се разочаровах, че не се изпече отвътре, а такава примамлива коричка имаше :) Имате страхотен блог, и страхотни гозби :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес научих за тази рецепта от една моя приателка от Разлог. В описанието тук е пропуснато едно много важно обстоятелство и може би затова не се е получило. СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В НАГОРЕЩЕНА ТАВА, В КОЯТО МАЗНИНАТА ЦВЪРЧИ И ВЕДНАГА СЕ СЛАГА В НАГОРЕЩЕНАТА ФУРНА. Моята мила разложка приятелка три пъти ми каза да не подценявам това обстоятелство. Тук рецептата е описана много добре - особено начина на прибавяне на содата - този начин е най-правилния.

      Изтриване
  4. Благодаря за добрата оценка на блога! Старая се да помествам достъпни рецепти. Реални са като продукти и начин на приготвяне, просто някъде нещо мъничко е пропуснато. Следващият път ще стане, няма страшно :).

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Ив! Млякото е толкова- половината от кофичка / 400 г/, а тавата е с размер 40 см. Не знам защо не се е получила шуплата. По принцип е сочна или " мокра" както аз я нарекох. Наподобява консистенцията на бърканата пица, но за сурова изобщо не може да се говори.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,харесвам блога Ви, но смятам, че в тази рецепта е допусната грешка.40гр. брашно е малко повече от 1суп. лъжица.С това количество става много рядко тесто, което няма нищо общо с палачинковото.В купата с брашно, която сте снимали също се вижда доста повече от 40гр. брашно.Кажете моля, колко е реалното количество брашно и има ли грешка или на мен не ми се получава.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Таня! Има грешка, да, и до сега не съм разбрала за нея, за което се извинявам и на Вас, и на IF. Не знам защо съм написала 40 г при все, че те са 100?! Никога не пиша нереални мерки, но... ето, че се е получила съвсем неумишлена грешка. Сега ще поправя рецептата и моля да я приготвите отново, за да се убедите, че наистина шуплата е вкусна. И задължително да е в голяма тава, за да се изпече и остане тънка.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта!!! Направих я и всичко изядохме наведнъж. Благодаря! Рецептата е наистина - бързо, лесно и много вкусно

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта, пробвах я и всичко беше много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Браво, Иве! Радвам се да го прочета, защото шуплата наистина е един вид аламинут. Правете си я и я хапвайте със здраве! Поздрави: Марги :)

    ОтговорИзтриване