XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 26 март 2012 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ


 Попитайте тези, които са сядали на масата на северняците, дали не са хапвали от тези вкусни и топящи се в устата чушки.
Ястието е характерно за трапезата на Бъдни вечер, което пък съвсем не означава, че само тогава можем да ги приготвим. Аз ги правих и във вчерашния ден, тъй като дъщеря ми е студентка, далече е от дома ни, не желае да се храни с друго, освен с мамините ястия, а и най- обича точно тези пълнени чушчици :).
Задължителното за тях е в плънката да се сложи само боб с единствената добавка на лук и подправки. Оригиналната и традиционна рецепта е чушките да са червени и сухи, но когато нямаме сухи, не е престъпление и сурови да са.
Такава е рецептата, никаква друга!
И нищо повече като допълнение.
Всяка друга добавка отдалечава показаното от действителността.
ПРОДУКТИ:
Десетина средно големи  и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО червени чушки

300 г боб
1 по- голяма глава кромид лук
50 мл олио/ може и повече, ако искате да ви е  по- блажничко/
червен пипер
чубрица
сух джоджен
черен пипер
сол на вкус
брашно за поръсване на чушките и за потапяне / тяхното запечатване/
малко вода, която ще сипете в тавата, ако чушките ви са сухи

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме боба до готовност и го отцеждаме. Хубаво е да изстине напълно и да го приберем в хладилника поне за 5- 6 часа, за да се стегне добре.
Изсипваме част от олиото в дълбок тиган, слагаме малко сол и запържваме ситно нарязания лук.
Поръсваме го с подправките , разбъркваме добре и веднага след това изсипваме боба.
Запържваме го за кратко при неколкократно бъркане и го отстраняваме от котлона.
Оставяме плънката да изстине и внимателно пълним чушките.
Топим ги в брашно и ги нареждаме в намазана с олио тава, тях също ги помазваме и ги поръсваме с брашънце. Тази процедура я правя, когато чушките не са сухи. При самото печене от олиото и брашното те придобиват вкуса на сухите.
Изпичам ги до готовност, след което ги изваждам.






Получават се най- невероятните чушки с бобена плънка- вкусни, ароматни и топящи се в устата.


А пък колко е вкусно до чушките да наредите и сармите с ориза и да ги изпечете заедно...:)

ПРИГОТВЕТЕ СИ ГИ И ПРОДЪЛЖЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ! :)
..................................................

Зимата на 2012 и 2013 година

3 коментара:

  1. Марги, наистина традиционните български ястия са едни от най-вкусните! С удоволствие ще опитам от тези апетитни чушчици с боб :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно вкусни чушки!
    Днес ги правих,невероятни са,но аз ги правих без лук,защото не го ям и смятам,че ястията без него са много по-вкусни!!!
    Благодаря за прекрасната, лесна и вкусна рецепта!!!

    ОтговорИзтриване