XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДЕСЕТМИНУТНА СИРЕНЯВА МАЧКАНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

четвъртък, 15 март 2012 г.

ДЕСЕТМИНУТНА СИРЕНЯВА МАЧКАНИЦА

Все съм приготвяла баници, ама такова експресно изпълнение не бях  правила.
Тайната за нея се крие в това изобщо да не ви се готви нищо, така приятно да ви мързи, че чак да решите да си направите поредния бърз експеримент. Нямах друга алтернатива, освен да „хвърля” всичките продукти в купата, да взема корите и само за 10 минути да направя  някакво успешно подобие на баница :).

ПРОДУКТИ:
1/ 2  пакет кори за баница
СМЕС ЗА ПОТАПЯНЕ НА КОРИТЕ:
равни количества сирене и извара-
100 г хубаво сирене
100 г извара
4 яйца
1 каф. ч. кисело мляко
1 бакпулвер
1 каф. л. сол
3 с. л. олио
ЗА ПОРЪСВАНЕ НА МАЧКАНИЦАТА:
40 г краве масло
2 с.л. олио
ЗА НАМАЗВАНЕ НА ТАВАТА:
2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взех дълбока купа и в нея сложих яйцата. Разбих ги. Добавих натрошеното сирене, изварата,  млякото, солта, олиото и бакпулвера .
Намазах с олио една малка тава.
Взех първата кора, потопих я бързо в сместа, извадих я без да я оставям да кисне в нея, смачках я не много плътно на топка и я поставих в тавата. 





Направих същото и с останалите кори, като всяка следваща топка слагах до предната, без да оставям видимо разстояние между тях.
Полях мачканицата с разтопеното масло, в което сложих и 2 с. л. олио.


Цялата процедура от приготвянето на сместа до слагането на баницата  във фурната е едва 10 минути, затова я кръстих така :).
Баницата изпекох в предварително загрята на 180 градуса фурна за времето от около 40 минути. По-лесно ще ви е да наблюдавате печивото и когато то получи онзи приятен лек загар отдолу и отгоре на коричката, типичен за баниците и който се получава при самото печене, можете вече да я извадите.
Резултатът е завидно добър.
 За толкова кратко време, което ми трябваше за приготвянето на тази сиренява мачканица, аз мога да я правя всеки път дори и при появата на внезапни гости.
Опитайте я, няма да останете излъгани! :)
февруари 2012 г

6 коментара:

  1. Марги, това се казва бърза баница :) Не съм си представяла, че може да се направи баница за 10 минути, но ще опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна рецепта - бърза, вусна, че и хубаво изглежда, дори за пред гости! Ще пробвам непременно, благодаря!
    Поздрав и пожелание за чудесен завършек на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  3. Уби коня с прашка ....страхотно попадение :} а блога е много земен и истински !! спокойни и приятни почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви, дано да съм в помощ на тези, които влизат в него :). Гответе и си хапвайте с наслада! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. blagodarq za interesnata ideq sega vednaga 6te q probvam za6toto sam re6ila taka ili ina4e da pravq banica

    ОтговорИзтриване
  6. За нищо, Мария! Спретни си я и дано ти допадне като изпълнение и вкус :).

    ОтговорИзтриване