XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТАРАТОР ОТ КОПРИВА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 26 март 2012 г.

ТАРАТОР ОТ КОПРИВА


                     Днес набрахме първата коприва и това  ме направи щастлива.
Обожавам тази парлива зеления и с нетърпение чакам пролетта, когато ще мога да си я бера на воля. В близост до нашия дом има борова горичка, в която расте много, ама много коприва- свежа и чиста. Бера я и когато си отида на село- там също я има  на големи поляни.
Предлагам ви един вкусен, лесен, евтин, полезен и много пролетен таратор в два варианта- БЕЗ и С ОРЕХИ :). Този таратор превъзхожда обикновения точно в този сезон, в който краставиците са бъкани от нитрати и изкуствени торове.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Той съдържа същите съставки като краставичния, а разликата е само в едно- че трябва да сварите и накълцате копривата.
Копривените връхчета се попарват в гореща вода и се изплакват.
Сваряват се в леко солена вода за не повече от 15 минути, изсипват се в гевгир и се оставят да се изцедят и изстинат.
Сварената вече коприва се кълца с остър нож на ситно върху дъска за рязане.
Всичко останало го знаете- кисело мляко, сол на вкус, чесън, олио, пресен копър.
Препоръка: 1. Този вид таратор поема повечко олио/ ако обичате такова, разбира се/.
2. Можете да добавите и орехи/, ако ви харесват в таратор/.

1 коментар:

  1. Марги, чудесен е! Никога не съм хапвала такъв таратор, но ще опитам! Пожелавам ти приятна и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване