XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПОСТЕН СМОКИНОВ СЛАДКИШ С ДЖИНДЖИФИЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 8 март 2012 г.

ПОСТЕН СМОКИНОВ СЛАДКИШ С ДЖИНДЖИФИЛ


Още помня вкуса на най- евтиния постен сладкиш , който мама правеше в детските ми години…
Първия път, когато тя започна да го прави, не повярвах, че ще ми хареса нещо, което е забъркано без яйца, че на всичкото отгоре- с вода и оцет
Да, но той стана изключително вкусен!
От тогава до сега  съм го правила многократно, като понякога  му добавях още нещо като допълнение , докато получих и този негов вариант.
Има невероятно леко и приятно ухание от канелата и джинжифила.
Сладкишът е евтин, лесен, бърз и подходящ за Великите пости.
Предлагам го и за утрешния ПРАЗНИК НА МАМА :).

ПРОДУКТИ:
1 ч. чаша захар
1 ч. ч. вода
2 с. л. оцет
1/ 2 ч. ч.олио
3 с. л. сладко/ мармалад/ от смокини
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
1- 2  ванилии
7- 8 цели смокини от сладко
Щипка канела или малко повече- в зависимост от индивидуалните вкусове
Джинджифил- нека да е съвсем мъничко неговото количество, за да няма сладкишът натрапчив вкус

…………………………………………………..
Пудра захар – за поръсване на сладкиша
Олио- за намазване на тавата
Брашно- за поръсване на тавата
НЯМА ЯЙЦА, НИТО МЛЯКО!


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Размивам сладкото/ мармалада/ с водата и оцета и към тази смес изсипвам захарта и олиото.
Разбърквам внимателно с дървена лъжица.
Добавям ванилията, канелата и джинджифила. и постепенно сипвам по малко от брашното, като в него предварително съм смесила содата.
Бъркам и добавям, докато то свърши и се получи гладка смес.
Вземам  тавичка, намазвам я леко с олио и я поръсвам с малко брашно.
Изсипвам сместа и леко я заглаждам с лъжицата.
Нарязвам смокините на 6 парченца, които редя върху тестото на разстояние едно от друго.

 


Сладкиша слагам  във фурната, която предварително  загрявам на 180 градуса.
Печенето продължава на тази температура около 35 минути.

Изваждам ароматния сладкиш и го поръсвам обилно с пудра захар.
Оставям  го да изстине и едва след това го режа.
Препоръка: Можете да добавите и орехи.
.........................................
6 . 03. 2012 г

1 коментар:

  1. Марги, честит 8 март! Желая ти един прекрасен и незабравим празник и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване