XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КАРТОФЕНА ЛЮТИКА ЗА ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 28 февруари 2012 г.

КАРТОФЕНА ЛЮТИКА ЗА ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ


Сега са Великите пости и затова требва да спазваме и традициите относно  храната в този период.
Предлагам ви една много лесно лютика, която правят Северняците.
 Лютика се нарича, защото се прави от чушки. 
Слагат се и люти, но дори и да не сложите пак ще е лютика- такова си и е името тук при нас.
За това ястие трябва задължително да имате калена/ пръстена/  паница и кълцалник.
ПРОДУКТИ:
5- 6 картофа
1 купичка домати от консерва/ ако е през зимата/ или 3 пресни домата / ако е през лятото/
Десетина печени чушки- може и замразени или стерилизирани от буркан
1/ 2 глава воден лук/ сложете 1 / 4 от главичката кромид, ако нямате воден/
2 с. л. олио
сол на вкус
                                                                          копър
магданоз / пресни или сухи могат да са подправките/
1 ч. л. захар- за убиване на киселия вкус на доматите
 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете доматите и ги  и изварете малко на тих огън с олиото, захарта  и малко солчица, но ако са от консерва, недейте да ги солите. После обелете чушките и ги 
нарежете  на парчета. Сварете картофите и ги оставете да изстинат. Обелете ги и ги намачкайте, а лука нарежете на тънки филийки.
Вземете паницата и в нея сложете лука. Посолете го малко. Скълцайте го с кълцалника. Сложете и чушките. Скълцайте и тях. 

Изсипете и намачканите картофи  и пак кълцайте. Накрая добавете изварените домати и разбъркайте сместа добре. Нарежете в нея копър и магданоз и разбъркайте за последно.
Вече трябва да сте получили вкусна картофена лютичка.
Топнете си я с питка и си оближете пръстите ! Оближете ги и споменавайте с добро северняците.


ДА ВИ Е БЛАГО!
ЛЕКИ  ПОСТИ  И ПОЗДРАВИ ОТ  СЕВЕРОЗАПАДА!

25. 02. 2012 Г

Рецептата за Картофената лютика е на:
ХРИСТО МИКОВ ХРИСТОВ
с. Лепица, Плевенско
/ моят тате :)/

Няма коментари:

Публикуване на коментар