XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИКАНТНИ СВИНСКИ ХАПКИ И ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА В ГЮВЕЧ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 31 януари 2012 г.

ПИКАНТНИ СВИНСКИ ХАПКИ И ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА В ГЮВЕЧ

Това вкусно ястие приготвих за посрещането на Новата 2012 година.
До тогава бях правила подобна вкусотия в гювеч само с пилешки или свински дроб, но сега реших да сложа в допълнение  свинско месце и гъбки.
Блюдото е приготвено от домашно месо-прасенцето отгледаха моите родители на село.
Нека пристъпим към същината на " пикантното нещо" в гювеч :).

ПРОДУКТИ:
800 г - 1 кг крехко свинско месо
1 кг пилешки  дробчета
500 г гъби печурки
6 кисели краставички
толкова на брой мариновани печени чушки с чеснов сос
1 бурканче от бебешко пюре с домашна лютивка
100 мл олио
5 с. л. соев сос
сол - количеството нека да е по ваша преценка в зависимост от вкусовете ви за солено като се има предвид, че краставичките, чушките и лютивката са солени
3 с. л. бяло вино
1 каф. ч. вода
балканска чубрица
черен пипер
щипка босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото нарежете на хапки. Осолете по ваш вкус.
Пилешките дробчета разрежете на две. Осолете по ваш вкус.
Гъбите обелете и нарежете на по- едро / на две или на четири в зависимост от тяхната големина/, а не на филийки. По- малките гъбки оставете цели.
Краставичките нарежете на жулиени.
Чушките накъсайте на големи парчета, както вие прецените за добре.
Вземете по- голям кален гювеч и полейте дъното му с малко олио.
Започнете да редите половината количество от дробчетата, месото и гъбите.
Върху тях "разхвърляйте" половината от краставичките, чушките и лютивката.
Поръсете с половината от посочените подправки.
Направете същата процедура и с останалото количеството от всичко, което ви е останало.
Най- накрая полейте ястието с водата , виното и олиото.
Сложете гювеча в студена фурна. 
Включете я на максимум градуси.
След загряване на определената температура намалете градусите на 250.
Печете ястието така в продължение на 1 час, след което намалете на 130- 140  и продължете готвенето поне още около 1 час.
Не изваждайте ястието веднага от гювеча, а го оставете още 1 час, за да си " почине" и да смеси ароматите си в него.


ЖЕЛАЯ ВИ ДОБЪР АПЕТИТ ИИИИИ.... ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ЗА ДОБАВКИТЕ КЪМ ТОВА, КОЕТО СТЕ ПРИГОТВИЛИ! :) 

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ САМО КАК ОТВАРЯТЕ ГЮВЕЧА НА НОВОГОДИШНАТА ТРАПЕЗА , А ОТ НЕГО СЕ ПОНАСЯ ОНЗИ АРОМАТ НА МЕСЦЕ, ДРОБЧЕТА, ПОДПРАВЧИЦИ... И ИМАЙКИ ПРЕДВИД, ЧЕ СТЕ ОМЕСИЛИ И ЕДНА ТОПЛА ПОГАЧА...АМИ- НЕКА НИ Е ЗЛЕ! :)




31. 12. 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар