XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЛЕПИШКИ ПРАЗЗЕЛНИК СЪС СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 30 януари 2012 г.

ЛЕПИШКИ ПРАЗЗЕЛНИК СЪС СИРЕНЕ

  Лепишки е, защото аз съм родом от с. Лепица, Плевенско, където се правят много баници и се консумират с охота всички видове лук, а е ПРАЗЗЕЛНИК, защото това е нашенски зелник с праз и аз съм си го кръстила така.
Не обичам да приготвям баници с готови кори/ макар, че понякога го правя/, и не защото не ми харесват, а защото домашното приготвено си е домашно приготвено и знам какво слагам вътре в него.
Предлагам ви нещо вкусно, което на зимната трапеза върви с всичко.


ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. захар
1 каф. л. сол
4- 5  с. л. хладка вода
1 с. л. оцет
2 с. л. олио
1 ч. л. сода за хляб

За плънката :
2 стръка праз лук
2 глави кромид лук
300  г сирене
1 яйце
1 ч. л. чубрица
1 с. л. копър
олио за запържване на лука- неговото  количество ще определите вие, защото някои предпочитат да им е по- блажно, а други- не. Аз за целия праззелник използвам 1 кафена чаша олио, което ще рече- 150 мл.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам нормално меко тесто от посочените продукти./ Ако ви се стори, че трябва да добавите още вода- направете го, защото консистенцията на тестото зависи от самото брашно, големината на яйцето и гъстотата на киселото мляко./ Разделям  добре омесеното тесто на 7  парчета и от всяка оформям по една питка.
Оставям питките да си " починат " около 30 минути на стайна температура.
През това време приготвям ПЛЪНКАТА:
В олиото слагам нарязания на ситно праз и кромид. Не соля.
Запържвам  и задушавам около 10 минути и отстранявам от котлона.
Изчаквам да поизстине малко и добавям натрошеното сирене, яйцето , чубрицата и копъра.
Вземам една от питките и я разточвам на много тънко с помощта на точилка, като ръся брашънце, за да се разточи по- бързо и успешно. Де точа, де тегля с ръце и се получава много тънък, та някъде чак прозрачен лист. Не бива да ви притеснява, ако някъде кората се скъса малко- изобщо не е беда.
Гребвам 1/ 7 част от плънката и я разпределям върху получената първа кора.
Навивам намазаната вече кора на руло.
Извършвам същата процедура и с останалите питки.
Редя седемте рулца едно до друго в намазана с олио правоъгълна тава.
Отгоре ги намазвам с олио и изпичам месеницата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на  45 минути.
Изваждам праззелника и го завивам за малко с кърпа.
Поднасям го докато е още топъл и не забравям да го придружа с червено домашно винце .
Опитайте любимата ми нашенска вкусотия  и си кажете мнението, което наистина е важно за мен! 

                                                                      28. 01. 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар