Та... онази вечер ей така, просто
непримирима към всички месещи, рекох да го замеся с кисело мляко. Нямаше как да
не се получи при все, че моите пити и погачи ги меся само с такова мляко и те
винаги стават. Ами… стана и то завидно добро.
Даже бърках с миксера, ръцете ми останаха чисти :).
Много мързелива работа!
Ето ги:
ПРОДУКТИ:
не повече от 600 г
хубаво бяло брашно
1 пакетче суха мая /
в случая на Д- р Йоткер/
3 яйца
160 г захар
1 ч. ч. квасено мляко
50 г свинска мас
50 мл олио
сок от 1/ 2 лимон
1 с. л. ракия
1 щипка сол
2- 3 ванилии
За плънката:
1 кутия ароматен /
цветен/ локум
За сироп/ за намазване на суровите питки/:
2 с. л. захар
1 с. л. мед / можете
да го замените с още 1 с. л. захар/
2 с. л. вода
1 с. л. олио
1 с. л. олио
1 ванилия
За наръсване:
захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започнах бъркането с
миксера така, както разбивам кекс, но с тази разлика, че използвах бъркалките
за тесто и пуснах уреда на най- ниската степен. Между другото никога не ги бях
използвала този начин, защото разчитах единствено и само на ръцете си, но този път пък реших да
променя нещата. Време беше :).
Най- напред сложих
яйцата и захарта, а след тях млякото,
разтопената мас и олиото. Добавих
лимоновия сок, ракията, солта и ванилията. Маята смесих с брашното.
Добавях от него лъжица по лъжица до пълното му усвояване от сместа.
Спрях
миксера след като тестото започна да се отделя от стената на купата.
Прехвърлих го в дълбока
купа, която бях набрашнила.
Похлупих го с капака и го сложих в предварително
нагорещена на 50 градуса фурна. НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА!
Оставих го да втасва
там в продължение на 30 минути. Изсипах
го върху набрашнен плот. Не го намесих пак, а направо го разделих на 6 ленти. Тестото е много меко, но не е лепкаво.
Леко разпънах всяка една от тях и по средата наредих локумени парченца. Завих
леко фитилите, усуках ги един по един, а след това – два по два.
Не ги сплитам
на плитка. Завих на охлювче всеки двоен фитил в кръгла алуминиева формичка,
която предварително бях намазала с олио. Подпъхнах внимателно краищата.
С помощта на четчица
помазах козуначетата със сироп, който приготвих като кипнах посочените по- горе
продукти.
Поръсих го със захарта.
Поставих вече
оформения козунак отново във фурната, загрята на 50 градуса. След 20 минутно
втасване превключих на 180 градуса. Изчаках печивото да порозовее и го покрих с
фолио. Печенето продължи докато на дървеното шишче, с което боцках и
проверявах, не се лепеше от тестото.
Извадих ги от фурната и 5 минути след това отстраних формите от тях. Завих ги с мека кърпа и ги оставих да се охладят. Съвсем изстинали ги фолирах. По този начин ги съхранявам мекички до три дни.
От тази доза се получават три козуначени питки.
Съветът ми е да не ги препичате, защото няма да останат
сочни и влажни и да не отваряте фурната преди да са се запекли и порозовели, за
да не спаднат.
Друга философия няма.
Пожелавам ви успех в
майсторенето им! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар