ПРОДУКТИ:
1 пакет точени кори
150 г коприва
5 по- едри стръка
зелен лук
300 г сирене
4 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
сол на вкус
1 каф. л. с лек връх сода
1 каф. ч. ориз / за
плътност на плънката/
1 каф. ч. олио
свеж копър и магданоз
5- 6 листенца сух джоджен
около 30 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяне на плънката:
Копривата сварих за
около десетина минути, прецедих я през гевгир добре до пълното отстраняване на
водата от нея и я накълцах с остър нож.
Лука почистих,
нарязах и запържих в част от мазнината.
Сварих ориза и го
промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го добре.
В по- голяма купа
разбих яйцата с киселото мляко и содата и в тях сложих натрошеното сирене. Добавих
ориза, копривата, лука и нарязаните на ситно подправки. Посолих на вкус и
обърках сместа добре.
Налагане на баницата:
В намазнена тава
слагам две кори и върху тях разстилам част от плънката.
Слагам други две кори
/ една до друга/ и леко ги нагъвам като хармоника. Напръсквам с олио. Следват
други две кори/ на хармоника/ и отгоре
разстилам част от плънката.
На следващите две пръскам с олио и процедирам така
до края. Най- отгоре завършвам с една кора, която не нагъвам, а изпъвам добре и
залепвам върху плънката. Нарязвам баницата на парчета и отгоре разпределям
равномерно маслото, нарязано на люспички.
Изпекох баницата в
предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35- 40 минути. Извадих я ,
но не я завих, защото тя така или иначе не става хрупкава.
Нарязах я след около
30 минути и установих много добри вкусови качества.
А как вървеше с
биричка… та чак не бе истина :).
…………………………………
19 май 2013 г
често правя такава баница на мъжа ми,аз не обичам много коприва,но заради семейството ми често я правя.
ОтговорИзтриванеА у дома зелениите са на почит :).
ОтговорИзтриване