XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 8 септември 2011 г.

КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ

    По принцип правя сладкото от цели смокини, но сега реших пък  и така да пробвам :).
Измих и почистих от дръжките около 1 кг смокини.
Нарязах ги на дребни парченца/ без да ги беля/.
На този 1 килограм нарязани смокини сложих 700 гр захар и 50 мл вода.
Разбърках всичко и сложих сместа в тава и във фурната да се пекат/ понякога сладкото го пека, а не го варя/.
Пекох го до готовност като го разбърквах често / гъстотата е по ваше желание/ и преди да го извадя му сложих 1 каф. лъжичка лимонена киселина.
Оставих го да поизстине малко, насипах го в бурканчета и го вакуумирах 5 минути за капачката.
Ето го и на филийката с масълце под него :).
                                                                         август 2011 г

2 коментара:

  1. И аз така го правя, но с по-малко захар - на кг смокини 500г захар

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип и аз слагам захар наполовина на плода, но в случая покойната ми свекърва така ме научи и затова го правя така.

    ОтговорИзтриване