XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИТА С МАСЛО, ШАРЕНА СОЛ И АРОМАТНО ОЛИО- друг вариант на навиване

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 6 септември 2011 г.

ПИТА С МАСЛО, ШАРЕНА СОЛ И АРОМАТНО ОЛИО- друг вариант на навиване

            Месих, месих тази пита " мой патент", но ми омръзна да  я навивам все по един и същи начин и затова реших да я направя да изглежда и така:


ПРОДУКТИТЕ ЗА ТЕСТОТО са същите:
около 700- 800 гр брашно
7 гр суха мая
1 белтък
2 с. л кисело мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
хладка вода
Омесих тестото и го оставих около 1 час да втаса.
Разделих го на две топки / третата малка топка бе за резерв, но не се наложи да се използва/ и всяка една от тях разточих на кора с дебелина около около 4- 5 мм. Намазах корите с краве масло и поръсих с шарена сол.
Нарязах ги на 12 триъгълничета.

Завих ги на кифлички и ги подредих в тавата една до друга.
Между тях / отстрани до стената на тавата/ " набутах" малки рулца, които получих като разрязах няколко кифлички на две и парченцата обърнах нагоре, а по средата сложих една срещу друга две кифлички, чиите краища завъртях и подпъхнах под самите тях..

Намазах питата с жълтък и олио и я оставих да втаса отново.
Ето я питата след второто втасване и вече е време да я изпечем.

Фурната ни е предварително загрята на 200 градуса. Слагаме тестеното произведение в нея и печем на тази температура през първите 15 минути, докато тестото хубаво се надигне и след това намаляваме на 180 градуса и така печем до готовност.
Ако фурната ви пече много силно, намаляйте няколко пъти на 150 градуса и после отново увеличавайте на 180.
Питата вече е готова.
 Внимателно я " откъртваме "от тавата, изваждаме я върху кърпа и я намазваме със загрято олио, в което сме разбъркали подправки по желание.
Вече знаете, че аз обожавам сух чесън, босилек  и чубрица и винаги използвам тях.
Завийте я в кърпата до омекване, разчупете я и си похапнете сладко :).


Няма коментари:

Публикуване на коментар