XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЛЕ САЛАМУРА ПО СЕВЕРНЯШКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 4 септември 2021 г.

ПИЛЕ САЛАМУРА ПО СЕВЕРНЯШКИ

Една интересна пилешка чорба от кухнята на северняците.

Тя се помни от миналото и различното в нея е, че  месото се запечатва предварително чрез запичане на ламарина, гьоз…, а в съвремието и на скара или грил тиган.

Освен това на саламурата не се прави застройка, а се оставя съвсем бистра.

ПРОДУКТИ:

1 пиле / не по- тежко от 1 кг/ или 3 пилешки бутчета

1 глава кромид лук

3 зелени чушки

3 червени чушки

3 средно големи домата

5 скилидки чесън

5 с. л. олио

2 литра вода

сол- на вкус

2 щипки млян черен пипер

клонка чубрица

свеж магданоз

суха люта чушка- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме пилешкото месо от кожата и го нарязваме на порции.

Посоляваме го и го запечатваме го чрез запичане на ламарина, гьоза на старинна печка, а в съвремието може на скара или грил тиган.

Изваждаме го в чиния и го оставяме настрани.

Почистваме чушките от семенниците и ги запичаме леко по същия начин, както месото.

Вземаме дълбока тенджера и в нея запържваме до прозрачност нарязания на едро лук и чесън.

Слагаме и нарязаните на едро чушки.



Белим доматите от люспите, нарязваме ги и след 5 минути добавяме и тях  за запържване в тенджерата.


Наливаме водата, посоляваме на вкус, слагаме клонката чубрица  и варим саламурата до готовност на месото / 35- 40 минути/.

Изваждаме го  внимателно от тенджерата и го обезкостяваме.

Слагаме го обратно в саламурата, овкусяваме я  с черния пипер и нарязания магданоз и я варим  още 5 минути.

Сервираме я топла и по желание я подлютваме със запечена суха люта чушка.


Димитър Димитров, 4. 09. 2021 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар