XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ИЗВАРЕНА ДОМАТЕНА ПАСТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 25 септември 2011 г.

ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ИЗВАРЕНА ДОМАТЕНА ПАСТА

Тази лютеницата е традиционна за нашия край. Обикновено се прави с доматено пюре, но аз предпочитам изварените домати пред купеното пюре.
ПРОДУКТИ:

10 кг домати

10 кг червени чушки

сол на вкус

захар на вкус

1 ч. ч. олио

млян черен пипер на вкус/ аз сложих почти 1 пакетче/

кимион на вкус/ който обича тази подправка/

3- 4 с. л. брашно или нишесте



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измих доматите и всеки един от тях нарязах на 4 парчета.

Изчистих семето и ги смлях през ситната решетка на месомелачната машинка.




Сложих ги в караваната и започнах да ги варя докато намалиха обема си и се посгъстиха. Изсипах олиото и ги овкусих със сол и захар.




Дойде времето, в което трябва да се сложат и чушките.

Тях ги изпекох, обелих и смлях през същата решетка на машинката.

Сложих ги в доматите и продължих да варя / или вече пържа/ лютеницата при почти непрекъснато бъркане, защото взе да става гъста и да се опитва да се лепи по дъното на караваната. Варих я до желаната гъстота и 10 минути преди да я сваля от огъня и добавих черния пипер, кимиона и брашното/ нишестето/, размити в малко вода.
Оставих я да поизстине и я насипах в сухи бурканчета.
И ДА НЕ ПРОПУСНА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА Я ПАСИРАХ С ПАСАТОРА И СТАНА С ГЛАДКА КОНСИСТЕНЦИЯ КАКТО КУПЕНАТА :).
От това количество продукти напълних 20 конфитюрени бурканчета.
Стерилизирах бурканите 10 минути.
Дъщеря ми не обича купени лютеници и затова всяка година приготвям домашна :).

22 септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар