XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТИКВИЧКИ С ОРИЗ И ЗАЛИВКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 9 септември 2011 г.

ТИКВИЧКИ С ОРИЗ И ЗАЛИВКА

   Много обичам комбинацията между тиквички  и ориз и поради тази причина ми хареса тази рецепта от диетата " Зоната".
(Повечето мерки са в грамове и всичко се тегли предварително,
с изключение на червения и белия пипер) .


ПРОДУКТИ: 1030 г обелени тиквички
170 г ориз
300 г лук
200 г домати или 48 г доматено пюре
30 г (не мл) зехтин или 3 с.л. -/ аз сложих олио/
18 г сол
1 ч.л. червен пипер
около 510 г вода
1/4 ч.л. смлян бял пипер
1 с.л. нарязан копър


ЗА ПОЛИВКАТА: 2 яйца
400 г кисело мляко
1 с.л. брашно
настърганата кора от половин лимон / аз я пропуснах /

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
1. Нарязаният на ситно лук се залива с малко вода, добавя се половината сол и се задушава.
Като поомекне, се добавя зехтинът и се задушава още малко.
Добавяме доматеното пюре и червения пипер.
Ако вместо доматено пюре използваме пресни домати трябва да варим, докато се поизпари излишната течност.
Сваляме от огъня.
2. Обелените и нарязани на кубчета тиквички задушаваме, но ги оставяме леко хрупкави.
Добавяме половин с.л. зехтин и копъра и объркваме.
3. В останалата част от зехтина задушаваме добре промития ориз до леко "стъклено".
4. Всичко се сглобява в тавичка, като се добавя 510 г. вода (почти 3 чаши) и белия пипер.
Пече се в предварително загрята до 150 градуса фурна/ аз го пекох на 180/, докато се поеме всичката вода.
5. Правим поливка от посочените продукти, като не забравяме да добавим и малко сол.
Изваждаме от фурната тавичката, заливаме с поливката и отново връщаме във фурната до стягане и порозовяване на яйчената заливка.
Аз отмерих 300 гр като за 2 комбинирани блока, защото не знам точно какъв трябва да е грамажът на това ястие.
Ако вие знаете- напишете ми го! :)

8 септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар