XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СОМСКА ЧОРБА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 2 септември 2011 г.

СОМСКА ЧОРБА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Тази рибена чорба е любима на колегите на моя съпруг. Двама от тях са заклети рибари, често ловят сомове и то много големи и все донасят да им сваря чорбица :).
Току кажат: " Даскалицата ще ни свари ли рибената чорбица от сом? :)"
Много успешно я вари и моят съпруг и току се конкурира с мен :).

Ето така изглежда тя:

Продукти:
   главите и опашките на 2 сома, които тежат около 3-4 килограма
поне 4 литра вода
  
   3- 4  моркова
   3 зелени  чушки
   3 средно големи глави кромид лук
   3 по- големи домата/ пресни или от консерва/
   1 ч. ч. ориз


   черен пипер
   пресен магданоз
   прясна целина
   пресен девисил- ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
суха подправка- по ваше желание
   сол на вкус, лимон или лимонена киселина/ не и оцет- от него бульонът помътнява/

Начин на приготвяне:
   Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги оставете да изстинат, а след това  свалете месцето от костите.

Във врящия рибен бульон сложете нарязаните зеленчуци и ориза. Варете около 30 - 40 минути . Пуснете месото от рибата. Варете още 5 минути. Отстранете от огъня и наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девесила.
 Консумирайте чорбата не много гореща.
Добавка по желание: 2 лъжици запържено олио с червен пипер

   Забележка: Изброените подправки са характерни за рибената чорба. Аз слагам всички, но някои реагират, че не са съвместими. Изброила съм ги всички, а вие преценете кои ще използвате. Аз не пропускам нито една от тях- те правят истинския вкус. И ако чорбата се желира, когато изстине знайте, че сте я приготвили така, както трябва.

август  2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар