XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДОМАШНИ ДЮНЕРИ С ЧЕСНОВ СОС

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 12 октомври 2011 г.

ДОМАШНИ ДЮНЕРИ С ЧЕСНОВ СОС

         Превъзходни домашни дюнери, които по нищо не отстъпват на купените, защото сами можете да си съчетаете вкусовете на продуктите в плънката.
Със съпруга ми им станахме майстори :).

Имам ги в два варианта- с мая и без нея.

ВАРИАНТ 1:

ПРОДУКТИ / за 4 питки/ :
около 2 ч. ч. брашно
160 мл хладка вода
15 г жива мая
няколко капки оцет
две щипки сол
две щипки захар

ПРОДУКТИ / за чесновия сос/ :
100 г майонеза " Краси"
100 г хубаво кисело мляко
1 малък картоф
4 скилидки чесън / необходим е по- наситен чеснов вкус/
сол- на вкус

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
пържени картофи
запържено пилешко месо
кисели краставички

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИТКИТЕ:
От посочените продукти се замесва гладко тесто, което се оставя десетина минутки, за да се отпусне. 
Разделя се на 4 топки, всяка от които се разточва на много тънко.
В случая моите станаха дебели, защото ги пекох в малък тиган, но по принцип питките трябва да са тънки.
Изпичат се добре на умерен огън и от двете страни, като първоначално тиганът трябва да е намазнен с олио.
Изваждат се и се слагат една върху друга в голяма чиния.
Напръскват се с малко вода и се завръзват в найлонова торбичка, за да се задушат и омекнат.
Намазват се отчасти с чесновия сос, в който задължително трябва да има обелен и сварен картоф. Това го знам от дъщеря ми, която всяко лято работеше в ресторанти на хотели. Картофът се ползва за плътност на соса. Та... картофът, майонезата и млякото, плюс малко солчица, се пасират до еднородна смес. Върху намазаните с него питки се подрежда част от плънката, дюнерите се завиват се и се консумират топли.







ДА ВИ Е ВКУСНООО!
...................................................................................................................
 ВАРИАНТ 2:

Рецептата за питките е от Милена Дюлгерова, на която от сърце БЛАГОДАРЯ! :)

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО/ за 6 питки/:
50 мл олио
180-200 мл вода
1 ч. л. сол и брашно, колкото поеме  за меко тесто.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесва се тестото от посочените продукти, оставя се 5-10 минути да почине.
След това се късат малки топки, които се разточват на много тънко.

 Пекат се на котлона в тиган без мазнина.
Като се опекат, питките се слагат в кърпа да се задушат. Освен, че ги задуших в кърпа/ влажна/, преди това обилно ги намокрих с вода, за да не се пречупват при сгъването след това.


ПЛЪНКАТА направих от:
пържени картофки
печена  и накъсана пилешка пържола с подправки/ на вкус/
нарязано на ситно зеле с моркови/
СОС:
майонезено- чеснов сос
/ майонеза и кисело мляко в съотношение 3: 1, пресован чесън, черен пипер и сол на вкус/


Плънката може да е всякаква и по ваше предпочитание! :)


септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар