XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БОБЕНА САЛАТА " РОПОТАМО"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 9 октомври 2011 г.

БОБЕНА САЛАТА " РОПОТАМО"

    Обожаваме я и у дома вече я приготвяме всяка есен.
Универсална е и за ракийка, и за винце, като гарнитура, че защо не и като основно ястие- според потребностите на човека :).
 Аз я правя така:
1 кг напълно сварен фасул
1 кг нарязани на кръгчета и бланширани моркови
 1 кг нарязани на колелца и бланширани червени чушки/ може и печени/
 1 буркан стерилизиран грах
 1 буркан нарязани на колелца кисели краставички
 1 буркан доматено пюре
 В голям съд се приготвя марината от:
/ Пиша ОКОЛО, защото в крайна сметка всеки има своите вкусови предпочитания/
 сол- около 45 г
 захар- около 60 гр
оцет- около 120 мл
 300 мл олио
черен пипер
дафинов лист
 Все пак се съобразете с вашия вкус относно солта, оцета и захарта.
 Кипва се маринатата и се излива върху продуктите.
Разбърква се добре и се пълни в буркани.

Стерилизира се около 20 минути.
Тази доза е достатъчна за 8 компотени буркана.

4 октомври 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар