XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СТРАТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 9 февруари 2025 г.

СТРАТА

Това е модерен вариант на италианско ястие, подходящо за брънч. Приготвя се от смес, която се състои основно от хляб, яйца и определени видове сирена. Желателно е то да включва колбас и шунка.
3 големи яйца 50 мл течна готварска сметана 200 г заквасена сметана 2 големи печурки 10 маслини 100 г чоризо 50 г пуешка шунка 100 г кашкавалена моцарела 4 с. л. зехтин щипка сух босилек щипка сух риган щипка млян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Вземаме тава с диаметър 22 см и намазваме дъното и с половината количество зехтин. Нареждаме половината хляб, нарязан на кубчета.
Отгоре слагаме чоризото и шунката, накъсани на парчета. Върху тях поставяме нарязаните на по- едро гъби и маслини. Поръсваме с посочените подправки.
След тях поръсваме и половината настъргана моцарела. Нареждаме останалия хляб и върху него наръсваме с останалата моцарела.
Разбиваме яйцата с двата вида сметана и с получената смес поливаме ястието.
Включваме фурната на 180 градуса и печем стратата до получаване на лек и приятен загар.
Оставяме я малко, за да „си почине ”, нарязваме я на порции и я сервираме топла.
Не забравяме, разбира се, и чашата с бяло вино. По този начин мислено се пренасяме в Италия и поне за малко ще се почувстваме италианци. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар