С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
четвъртък, 20 февруари 2025 г.
ПИРОТСКИ БЮРЕК
Това е вид сръбска баница, която се приготвя с техните изключително фини кори, а
плънката е само от сирене.
Не се слага никакъв набухвател, а в същото време бюрекът става въздушен и пухкав.
ПРОДУКТИ:
500 г сръбски кори за баница
400 г качествено зряло сирене
1 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода
малко сол- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземате тава с диаметър 28 см , намазвате я с малко олио и в нея нареждате 6- 8 кори, но така, че краищата им да останат извън нея.
Всяка една кора се напръсква с вода и олио.
/ За тази цел използвайте бутилка, с която можете да пръскате./
Трошите сиренето и го разделяте на 3 части.
С едната част поръсвате върху разстланите кори.
Отгоре нареждате няколко намачкани кори, напръсквате ги обилно с вода и олио и поръсвате с втората част натрошено сирене.
Следва още веднъж редене на намачкани кори, поръсване с двата вида течности и поръсване с последната част от сиренето.
Покривате с 2- 3 кори, пак пръскате с горепосочените течности, най- отгоре загръщате краищата на най- долните кори, оформяте бюрека, напръсквате го обилно с останалите вода и олио и го слагате да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печенето продължава около 40 минути или до получаване на приятен загар на горната кора.
Изважда се от фурната, а след това и от тавата.
Бюрекът се оставя да се поохлади малко, нарязва се на парчета и се консумира топъл.
Забележка: Ако сте решили да добавите сол, можете по време на приготвянето на печивото на места да поръсите с нея.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар