XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЕВЕРНЯШКА ЛЮТИКА С БЯЛО МЕСО И СУХИ ЧУШКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 7 февруари 2025 г.

СЕВЕРНЯШКА ЛЮТИКА С БЯЛО МЕСО И СУХИ ЧУШКИ

Автентична и типична за северняците рецепта за пилешка лютика с чушки. Те задължително трябва да са домашни и изсушени.
ПРОДУКТИ: 300 г пилешки гърди / които северняците наричат бяло месо/ 10 домашни сухи чушки 1 малка главичка чесън 2 с. л. олио сол- на вкус вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В тенджера наливаме вода, посоляваме я и в нея слагаме едновременно месото и чушките. Сваряват се до готовност заедно, за да може месото да приеме аромата на чушките. Изваждат се и се оставят да се охладят.
Чушките се изчистват от люспите и от тях се взема само месестата част. Пилешките гърди се накъсват на дълго.
В глинен съд се счуква с кълцалникпочистеният чесън с малко сол. Към него се добавя месото . Накълцва се и то. Слагат се чушките и олиото.
Всичко се посолява още веднъж, ако е необходимо. Лютиката се разбърква добре, за да се смесят всички продукти. Сервира се с препечени хлебчета или с питка, с която можем да си топнем и…“ да си оближем пръстите“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар