XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЛЕШКИ РУЛЦА С ТОПЕНО СИРЕНЕ И ДЖИНДЖИФИЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 29 януари 2025 г.

ПИЛЕШКИ РУЛЦА С ТОПЕНО СИРЕНЕ И ДЖИНДЖИФИЛ

Приготвени с плънка и изпечени в йенска тенджера. Стават сочни и изключително крехки.
ПРОДУКТИ за едно рулце: 1/ 2 пилешки гърди 50 г гъби печурки 1 с. л. краве масло 1/ 2 кисела краставичка 5 маслини 1/ 2 триъгълниче топено сирене съвсем малко парченце пресен джинджифил малка щипка черен пипер сол- на вкус ………………………………………………………… 4 с. бяло вино 4 с. л. олио- 2 от тях за намазване на съда и 2 за намазване на рулцата преди печене конец- за връзване на ролетата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Бялото пилешко месо начукваме с дървено чукче през найлонова торбичка на тънко, но внимаваме да не го разкъсаме. Ако някъде се случи, то търпи внимателно завиване, за да не се вижда плънката. Не ги солим, защото продуктите за плънката са солени. Белим, нарязваме на филийки гъбите и ги задушаваме в маслото и малко сол, а след като им изври водичката, която те си пускат, ги оставяме да се запържат леко. Краставичките нарязваме на ивички, маслините и сиренето- също. Джинджифила го режем на ситничко. Разстиламе гъбите върху пилешкото месо, върху тях краставичките, след това маслините и накрая сиренето.
На няколко места слагаме джинджифил, поръсваме с черен пипер, завиваме ролетата и ги завръзваме с конец. Намазваме йенска тенджера с олио, наливаме бялото вино и редим пилешките рулца едно до друго.
Намазваме ги и тях с олио и ги поръсваме леко със сол. Слагаме затворения съд в студена фурна, след което включваме фурната. Оставяме я да се загрее на максимум и я намаляваме на 200 градуса. Печем ястието така в продължение на 1 час, след което отхлупваме съда и продължаваме печенето още 20- 30 минути на вентилатор, докато течността почти се изпари и отгоре се образува приятна златиста коричка.
Изваждаме и сервираме ролетата с подходяща гарнитура. В случая е с любимите ни задушени зеленчуци. Ястието е много подходящо за изстудено бяло винце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар