В Лидл има много хубави патици. Понякога купуваме от тях и у дома ги приготвяме с вкусна плънка.
Печем пернатите гадинки във фурната, завити с кисело зеленце.
Ястието става като да си оближеш пръстите и да питаш за още ...
ПРОДУКТИ:
1 патица около 2 кг
1 кафена чаша
ориз
4, 5 каф. ч. вода
1/ 2 каф. чашка олио
2 глави кромид лук
1 суха чушка
около 100 г пушен
колбас или бекон/ може и сланина/
сол
балканска чубрица
черен пипер на вкус
щипка босилек
щипка джоджен
1 малка зелка – за
подложка и завиване на патицата
1 каф. ч. бяло вино- за в тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патицата бе
замразена.
Измих я и я почистих
.
Осолих я отвътре и
отвън.
Напълних с ПЛЪНКАТА, приготвена по следния начин:
Запържих нарязаните кромид лук и чушка в посоленото олио и върху тях изсипах ориза и нарязаните дреболии.
Добавих и колбаса на
малки парченца, подправките, и запържих за кратко всичко това.
Налях водата и започнах да приготвям същинската плънка при непрекъснато бъркане, за да не загори и да не се закачи за дъното на тигана.
Готвих до пълното извиране на течността.
С леко охладената плънка напълних патицата, която предварително посолих отвътре.
Заших я добре
и я сложих в намазана с олио тава, а върху нея сложих по- малките листа кисело зеле, нарязани на ситно и леко разбъркани с малко олио, червен пипер, черен пипер и чубрица.
Така положената патица намазах с олио, завих я с големите листа кисело зеле , поръсих малко олио и върху зелевите листа, налях виното, загърнах грижливо тавата с фолио за печене и сложих произведението в загрята на 180 градуса фурна.
Пекох патицата така в продължение на 2 часа без да отварям фурната нито веднъж.
След като мина времето и се уверих, че месото е изпечено, свалих зелевите листа и оставих патицата да са пече в продължение на още 40 минути или до момента, в който тя хвана коричка.
Извадих я , оставих я да се поохлади и отпусне и
я похапнахме на порциики , съпроводени от нашенското руйно винце! J
МНОГО, МНОГО ВКУСНО НЕЩО! J
Няма коментари:
Публикуване на коментар