XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ОБИКНОВЕНА / СЕЛСКА/ ТУРШИЯ В БИДОН

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 15 октомври 2011 г.

ОБИКНОВЕНА / СЕЛСКА/ ТУРШИЯ В БИДОН

   Тази година съпругът ми ще и е майстор .
Моята работа бе единствено и само да надникна с апарата в бидончето и да щракна, докато той грижливо я тъкмеше :).
Можете да сложите :
зеле
карфиол
краставички
моркови
зелени доматчета
есенни круши
малки динчета
зелени чушки
дюли
ябълки
През годините съм слагала какво ли не, но тази година ще са само тези продукти, които написах  по- дебело :). 
Редите добре измитите и почистени зеленчуци / зелените чушки се дупчат с игла, за да може саламурата да влезе в тях и да втасат/ и ги заливате с вода и морска сол като на всеки 1 литър вода слагате 40  гр морска сол./
Туршията започва да се претака от третия ден нататък в продължение на десетина дни и точно тогава, когато усетите нейната " готовност", трябва да сложите натриев бензоат, за да я пресечете, иначе ще се развали/ смие/. На литър течност/ а не на обем на бидона/ се слага 1 гр бензоат.
 След слагането на бензоата туршията се претака поне още три дни, за да може да се разтвори консервантът. Сокът остава бистър и самата туршия/ или кисело зеле/ е трайна и хрупкава  до март- април, ако тя е съхранявана в мазе, а не в килер.
ВКУСНА Е , ЗАСЛУЖАВА СИ ДА Я ОПИТАТЕ!

15 октомври 2011 г
................................................
Тази година/ по препоръка на един човек от коментарите под рецептата/ я пресекохме с чист спирт.
Засега е супер.

ноември 2015 г
.....................................................
ВАЖНО!!!
През 2016 и 2017 година съпругът ми я пресича с обелени и нарязани корени хрян.

58 коментара:

  1. Опитвали ли сте да консервирате трушията вместо с натриев бензоат със семе от синап? Около 50 гр синапено семе се савива в тензухено парче и се връзва като тампон.

    ОтговорИзтриване
  2. Не, не съм. Благодарна съм за идеята от Ваша страна, чувала съм я и преди, но все я подминавам. Аз вече не ям такива туршии, защото от солта получавам отоци, но съпругът ми отново иска да си направи и ще настоявам да не ползва повече подобни химии, а даровете от природата. Благодаря! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте..рецептата е много хубава и лесна,точно каквато търсех..но може ли да се сложи аспирин вместо този бензоат?Защото аз съм в чужбина и тук не мога да го намеря...И как ще стане рецептата тогава,как да я направя с аспирина ?Благодаря ви много и поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Албена! Да, може и с аспирин, той също е консервант и в миналите години съм пресичала ферментацията на туршията с него. На около килограм смес, която включва зеленчук и сок, съм слагала 3 аспирина, но малко преди тя да е напълно втасала. Разтвори го предварително в малко сок и го излей в бидона, след което претакай няколко пъти за деня, за да се разпредели консервантът добре. На другия ден отново преточи туршията веднъж- два и спирай. Ако е хванала " бяло" отгоре- обери го и го изхвърли, но преди да сложиш аспирина. Смятам, че няма да имаш проблеми. Поздрави и успех! После сподели резултата :).

    ОтговорИзтриване
  5. Ползвайте Калиев Сорбат. Не оставя мирис.

    ОтговорИзтриване
  6. Последно , от коя химия трябва да сложа?И как точно да разбера , че е дошъл момента преди да се развали.Преди 1-2 дена ми се появи леко бяло отгоре.Да не изтърва туршията?

    ОтговорИзтриване
  7. Избираш си консервант и си слагаш от него, но преди да е втасала туршията напълно.

    ОтговорИзтриване
  8. Прочетете описанието и коментарите и сами пресметнете колко да сложите в зависимост от количеството туршия.

    ОтговорИзтриване
  9. Корен от хрян също е добър консервант.

    ОтговорИзтриване
  10. Не слагайте химикали.Няколко разцепени корена от хрян вършат същата работа.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря много! Аз правя едни чушленца с хрян. Тази година и туршията ще направим така. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте.Направих подобна туршия.Как да кача снимки тук.

    ОтговорИзтриване
  13. https://plus.google.com/photos/106234655123964144448/albums/5945831301784812433

    Ako това го видите ,ще има и още.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  14. Ами аз съм написала- НА ЛИТЪР ОБЕМ ОТ БИДОНА.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Може ли в киселото зеле като втаса да се сложи мая за кисело мляко, за да спре ферментацията?

    ОтговорИзтриване
  16. Не мога да отговора, не зная. Попитайте в някоя от кулинарните групи.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, нека споделя и моя опит: След като ферментира туршията е готова за консумация, слагам около 10-15 мл. чист спирт на литър саламура. Така се пресича ферментацията и туршията остава годна за много дълго време. Надявам се да съм бил полезен !

    ОтговорИзтриване
  18. Сърдечно Ви благодаря! Ще опитаме и така.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. а аз да попитам солта разтваря ли се във вода предварително или се изсипва направо в бидона

    ОтговорИзтриване
  20. Ива, сипвай я направо в бидона. После тя сама ще се разтвори по време на претакането.

    ОтговорИзтриване
  21. да попитам на чушките махате ли опашките

    ОтговорИзтриване
  22. да попитам на чушките махат ли се опашките или не

    ОтговорИзтриване
  23. Да, махам ги, но честно да Ви кажа- не ми харесват самите чушки, защото омекват и нямат хрупкавина.

    ОтговорИзтриване
  24. Да попитам за крушите.Зелени ли да бъдат или по узрели.Трябва ли да се дупчат или се слагат цели.

    ОтговорИзтриване
  25. Крушите може да са зелени или пък съвсееееем леко зазрели, ако обичате сладникавия вкус в туршиите. Не, не ги дупча, цели ги слагам.

    ОтговорИзтриване
  26. Как да разбера колко е един грам натриев бензоат?

    ОтговорИзтриване
  27. Аз имам електронна везна, която мери с точност до 1 грам. С нея отмервам грамажа.

    ОтговорИзтриване
  28. a koga se slaga xrjana kogato ve4e egotova li? I kolko?

    ОтговорИзтриване
  29. Хрян не слагам и не зная. Не мога да дам отговор.

    ОтговорИзтриване
  30. Спирт ако сложа в краставичките вместо бевзонат дали ще стане? Моите краставички са в шише от мин.вода 7 литра.😊 Само вода и морска сол,пак така 40 г.на 1л.вода.

    ОтговорИзтриване
  31. Не мога да дам съвет за спирта. Не съм слагала никога.

    ОтговорИзтриване
  32. Писали сте , че тази година ще слагате спирт. Има ли резултат. Време е и аз да слагам нещо, но какво не знам?

    ОтговорИзтриване
  33. Не. Сложихме хрян- 2 /обелени и нарязани на 4 парчета/ корена. Установихме, че с хрян пресичането става най- добро. Сокът остава бистър.

    ОтговорИзтриване
  34. Кога се слага хрянът, в началото-заедно с другите зеленчуци или, когато преценим, че трябва да се пресече ферментацията?

    ОтговорИзтриване
  35. Вероятно късно давам своя отговор, но не съм отваряла пощата си дни наред. Хряна слагаме тогава, когато туршията е почти ферментирала.Светли празници Ви желая, Иванка!

    ОтговорИзтриване
  36. ЩЕ ПРОБАМ ТУРШИЯТА ,ЗАЩОТО ВИНАГИ МИ ПРЕПОРЪЧВАТ ДА СЛАГАМ ОТ САМОТО НАЧАЛО АЦЕТИЗАЛ,ОЦЕТ,ЗАХАР

    ОтговорИзтриване
  37. Не са Ви необходими, даже са ненужни. Сложете само нещо , с което да пресечете/ спрете/ ферментацията, но почти към края на втасването.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте! Да Ви питам дупчите ли доматчетата?

    ОтговорИзтриване
  39. Не, нищо не дупча. Всичко слагам така. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  40. Вместо морска сол може ли готварска да се сложи.

    ОтговорИзтриване
  41. Не мога да кажа, Лилия, не съм правила с готварска.

    ОтговорИзтриване
  42. Колко пъти на ден се претаква?

    ОтговорИзтриване
  43. Само веднъж. Подготвили сме продуктите. Утре ще я слагаме. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  44. вече я пресякох моята с калиев сорбат, 1гр.на литър,малко преди окончателната ферментация и вече чакаме поводи,...

    ОтговорИзтриване
  45. Оооо, какво по- хубаво от това?! И ние чакаме нашата, до дни ще е готова. Да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  46. може ли да долея саламура,че малко е покрита

    ОтговорИзтриване
  47. Може, да, но спазете съотношението на водата и солта и преточете веднага, за да се смеси със старата саламура. Успех!

    ОтговорИзтриване
  48. Здравейте! Направих туршия само с морска сол и вода, но поради топлото време, след около 2 седмици от направата и, саламурата взе да става лигава. Вчера сложих 1 корен хрян, днес мисля да я пресека със спирт, но това според вас би ли я спасило, или вече е късно, или какво трябва да направя за да я спася? Самите продукти още не са станали напълно кисели - камби и зелени доматчета и динчета. Морковите и зелето като че ли са втасали.
    Моля за мнение какво да правя, защото не ми се изхвърля заради скъпите продукти и заради огромното желание да хапваме туршийка!

    ОтговорИзтриване
  49. Здравейте!
    Според мен трябва да източите старата саламура, да измиете добре зеленчуците и да направите нова саламура като на 1 литър вода сложите 40 г морска сол.
    Опитайте. Не мога да гарантирам, но аз бих направила така.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване