XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЕВРЕЙСКИ СИРОПИРАН СЛАДКИШ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

понеделник, 25 юли 2011 г.

ЕВРЕЙСКИ СИРОПИРАН СЛАДКИШ

 Тази вечер ходихме на село при моите родители. Прийска ми се да вечеряме заедно и понеже тате много обича" нещо благо" / цитирам/, реших да му направя десерт, но нямах под ръка яйца и затова си спомних за този сладкиш. Има го и в друг вариант, но там вече има и плънка :)

ПРОДУКТИ:
За тестото:
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. вода
4 с. л. разтопено масло или маргарин
1 и 1/ 2 ч. ч. грис
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер

За сиропа:
1 и 1 / 2 ч. ч. захар
1 и 1/ 2 ч. ч. вода
сокът от 1/ 2 лимон
2 ванилии
Всичко това се кипва.

Олиото, водата и маслото се смесват и в тях при непрекъснато бъркане с дървена лъжица се изсипва количеството грис.

Добавя се и брашното, размесено с бакпулвера. Бърка се до еднородна смес.

 Полученото тесто се изсипва в намазана и набрашнена тава и се пече на 180- 200 градуса до получаване на златиста коричка.
Залива се горещ сладкиш със студен сироп / обратно на традиционното/.

                                                                    24 юли 2011 г

1 коментар:

  1. Много вкусно и лесно.Първият път ми стана малко сух,но всичко си дойде на мястото следващите пъти :)

    ОтговорИзтриване