XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИТА С МАСЪЛЦЕ, ШАРЕНА СОЛ И БИЛКОВИ АРОМАТИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 27 юли 2011 г.

ПИТА С МАСЪЛЦЕ, ШАРЕНА СОЛ И БИЛКОВИ АРОМАТИ

Рецептата и изпълнението са абсолютно импровизирани,  а самата пита се хареса много не само на нас, а и на наши приятели, които дойдоха на гости най- вече заради нея :)
Истина е, че преди време някъде срещах подобно моделиране, но днес не го намерих и направих всичко по спомени ...

Тестото замесих от:
500- 600 г брашно
1 пакетче суха мая на д- р Йоткер
1 белтък
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
вода

       Тестото направих на питка и го оставих да втаса, докато увеличи обема си два пъти.
Започнах оформянето като най- напред откъснах малко от тестото, направих три фитилчета, помазах ги с олио и ги оплетох на плитка, след което ги навих в средата на тавата като за козунак. Останалото тесто разделих на 3 топки, които разточих на тънки кори, наложих ги една върху друга като всяка от тях намазах с краве масло и поръсих с шарена сол.

Навих ги на руло, което също помазах с олио и го нарязах на парчета, които не бяха по- дебели от 2 см. Започнах да ги нареждам около плитката така, като че ли редя домати или краставици в салата- едното парче леко да застъпи другото. Намазах питката с жълтък и малко олио в него и я оставих да втаса в тавата.
Изпекох я в предварително загрята фурна на около 180 градуса.
След като я извадих от фурната, веднага я намазах с ароматно олио, което аз приготвих като го препържих и в него сложих  малко чубрица, шарена сол, чесън на прах и  босилек.
Тук вече вие можете да си подберете ароматите  според  вкуса и предпочитания ви.
ДОБЪР АПЕТИТ, ЛЮБИТЕЛИ НА ПИТКИТЕ И ПОГАЧИТЕ! :)
Ако знаете как ухае самооооо  :)……. На чесънче :)...

26 юли 2011 г

1 коментар:

  1. Още като я видях, реших, че това е моята питка! Прилича ми на месеница/ ,на катчета/,При първа възможност ще се опитам да я направя! След което, ще напиша отзиви!!!Благодаря, Марги!!!

    ОтговорИзтриване