XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 10 септември 2011 г.

МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ

    Правя го всяка есен, тъй като го използвам за слепване на дребни сладки, за намазване на рула, за сладкиши, в които се слага мармалад... Иска ми се да си направя и с орехи, но съм убедена, че моите хора няма да го ядат и затова го приготвям по традиционния начин :).
Ще го покажа така, както аз го правя:

ПРОДУКТИ: 
плод: захар - 2 : 1 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах на половинки 2 кг сливи.

Смлях ги през  ситната решетка на машинката за мелене на месо и понеже на 1 кг сливи добавям 500 гр захар, в случая на тези сливи сложих 1 кг.
 Без вода!
Разбърках добре сместа и я сложих във фурната на максимална температура.
Пекох мармалада до получаване на желаната  гъстота/ с няколко разбърквания/, но накрая не му сложих лимонена киселина, защото сливите / ПОНЕ ПРИ МЕН/ никога не са се захаросвали.
Оставих го да изстине и го насипах в бурканчета.

Стерилизират се само за капачката :).

10 септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар