XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛАДКИШ " ПЛАМЪЦИ"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 2 септември 2011 г.

СЛАДКИШ " ПЛАМЪЦИ"

С настъпването на 1 септември /началото на новата учебна година/ в съзнанието ми се върна една моя бивша и много уважавана колежка, отлична кулинарка, която миналото лято си отиде от нас, но остави топли спомени и чудесни рецепти в моя тефтер.
Ето нейния СЛАДКИШ" ПЛАМЪЦИ", който реших да направя със спомените си за нея...
Спи спокойно вечния си сън, Данче! Ще те помня с добротата ти и с кулинарните си умения, които показа на всички ни
!
ПРОДУКТИ:
БЛАТ:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1/ 2 ч. ч. олио
3 с. л. лъжици  какао
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
СИРОП:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
2 ванилии
ГЛАЗУРА:
 3 белтъка
1 ч. ч. захар
4 с. л. захар, карамелизирани с 1 с. л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
   От продуктите за блата разбърках тесто, намаслих и набрашних закопчаващата се форма за блатове и в нея изсипах сместа.
    Изпекох в предварително загрята фурна най- напред в продължение на около 15 минути на 200 градуса, а след това на 180 до готовност. Оставих блата да изстине напълно и го сиропирах с горещия сироп, приготвен от захарта, водата и ванилиите.
Не ме притесни фактът, че се бе напукал, защото под глазурата нищо не се вижда :).
   Отново го оставих да изстине и го намазах с глазурата, която се получава като се разбият белтъците със захарта и на бавна струйка при непрекъснато разбиване с миксера се изсипва карамелът.
    Намазах с него блата и с помощта на обратната страна на лъжицата и рязко с потупвания направих „ пламъците”.
По принцип върху пламъците не се украсява с нищо, защото се губи ефектът им.
Аз сложих съвсем малко шоколадови пръчици, като да не е без хич :).
А парченце от сладкиша- В УТРЕШНИЯ ДЕН! :) 
2 СЕПТЕМВРИ 2011 Г 

Няма коментари:

Публикуване на коментар