Тази рибена чорба е любима на колегите на моя съпруг. Двама от тях са заклети рибари, често ловят сомове и то много големи. Все донасят да им сваря чорбица :).
Току кажат: " Тя, даскалицата, ще ни свари табиетлийски рибената чорбица. :)"
Много успешно я вари и моят съпруг и , разбира се, се конкурираме :).
Много успешно я вари и моят съпруг и , разбира се, се конкурираме :).
Ето така изглежда тя:
Продукти:
главите и опашките на 2 сома, които тежат около 3-4 килограма
поне 4 литра вода
3- 4 моркова
3 зелени чушки
3 средно големи глави кромид лук
3 по- големи домата/ пресни или от консерва/
1 ч. ч. ориз
черен пипер
пресен магданоз
прясна целина
пресен девесил- ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
суха подправка- по ваше желание
суха подправка- по ваше желание
сол на вкус, лимон или лимонена киселина/ не и оцет- от него бульонът помътнява/
Начин на приготвяне:
Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги оставете да изстинат. Свалете месцето от костите.
Във врящия рибен бульон сложете нарязаните зеленчуци и ориза.
Варете около 30- 40 минути.
Пуснете месото от рибата.
Варете още 5 минути. Отстранете от огъня и наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девесила.
Консумирайте я не много гореща.
Добавка /по желание /: 2 лъжици запържено олио с червен пипер
Забележка: Изброените подправки са характерни за рибената чорба.
Аз слагам всички, защото ги обичаме, но някои хора реагират, че не са съвместими.
Изброила съм ги по наш вкус, а вие преценете кои ще използвате.
Аз не пропускам нито една от тях- те правят истинския вкус.
И, ако чорбата се желира, когато изстине знайте, че сте я приготвили така, както трябва.
август 2011 г





Няма коментари:
Публикуване на коментар