XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СОМСКА ЧОРБА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 2 септември 2011 г.

СОМСКА ЧОРБА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Тази рибена чорба е любима на колегите на моя съпруг. Двама от тях са заклети рибари, често ловят сомове и то много големи. Все донасят да им сваря чорбица :).
Току кажат: " Тя, даскалицата, ще ни свари табиетлийски рибената чорбица. :)"
Много успешно я вари и моят съпруг и , разбира се, се конкурираме :).

Ето така изглежда тя:

Продукти:
   главите и опашките на 2 сома, които тежат около 3-4 килограма
поне 4 литра вода
  
   3- 4  моркова
   3 зелени  чушки
   3 средно големи глави кромид лук
   3 по- големи домата/ пресни или от консерва/
   1 ч. ч. ориз


   черен пипер
   пресен магданоз
   прясна целина
   пресен девесил- ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН
суха подправка- по ваше желание
   сол на вкус, лимон или лимонена киселина/ не и оцет- от него бульонът помътнява/

Начин на приготвяне:
   Сварете главата и опашката на сома, извадете ги и ги оставете да изстинат.  Свалете месцето от костите.

Във врящия рибен бульон сложете нарязаните зеленчуци и ориза. Варете около 30- 40 минути. Пуснете месото от рибата. Варете още 5 минути. Отстранете от огъня и наръсете чорбата с черния пипер, магданоза, целината и девесила.
 Консумирайте я не много гореща.
Добавка /по желание /: 2 лъжици запържено олио с червен пипер

   Забележка: Изброените подправки са характерни за рибената чорба. Аз слагам всички, защото ги обичаме, но някои хора реагират, че не са съвместими. Изброила съм ги по наш вкус, а вие преценете кои ще използвате. Аз не пропускам нито една от тях- те правят истинския вкус. И, ако чорбата се желира, когато изстине знайте, че сте я приготвили така, както трябва.

август  2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар