XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЛЕ НА ЛЮТИКА – старинно ароматно ястие с печено пиле, домати и чушки

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 25 септември 2011 г.

ПИЛЕ НА ЛЮТИКА – старинно ароматно ястие с печено пиле, домати и чушки

Захранена съм с такова лютика и до ден днешен я правя и на моето семейство :). Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми.

Време за подготовка: около 20 минути
Време за готвене: около 60 минути
Порции: 4

Това ястие е семейна класика, което приготвям редовно, когато искам нещо ароматно, вкусно и лесно. Печеното пиле се съчетава с домати, чушки и чесън – резултатът е свеж, наситен вкус и приятно усещане на домашна храна. Ако търсите ястие с истински вкус, това е вашата рецепта!


Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 1 кг)
  • 1 кг домати
  • 1 кг чушки
  • Няколко скилидки чесън
  • Магданоз (пресен, накълцан)
  • Сол на вкус
  • Щипка захар (ако доматите са по-кисели)
  • Олио

Начин на приготвяне:

  1. Пилето (ако е домашно) се сварява предварително, за да омекне. Най- добре е това да стане в тенджера под налягане. След това се обезкостява и нарязва на парчета.
  2. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на ленти.
  3. Доматите се нарязват и се задушават с малко сол и щипка захар, докато се сгъстят.
  4. Добавете малко олио към доматите и ги запържете леко.
  5. Смесете доматите, чушките и пилето, оставете да къкри за няколко минути, за да се обединят ароматите.
  6. Добавете нарязания чесън и магданоза, разбъркайте и оставете ястието леко да се охлади.

Съвети и варианти:

  • Добавете щипка лют червен пипер или малко люта чушка за по-интензивен вкус.
  • Ако използвате пилешко филе или бутчета, времето за приготвяне ще бъде по-кратко.
  • Ястието е още по-вкусно на следващия ден – просто го затоплете и сервирайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар