XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 8 септември 2011 г.

КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ

    По принцип правя сладкото от цели смокини, но сега реших пък  и така да пробвам :).
Измих и почистих от дръжките около 1 кг смокини.
Нарязах ги на дребни парченца/ без да ги беля/.
На този 1 килограм нарязани смокини сложих 700 гр захар и 50 мл вода.
Разбърках всичко и сложих сместа в тава и във фурната да се пекат/ понякога сладкото го пека, а не го варя/.
Пекох го до готовност като го разбърквах често / гъстотата е по ваше желание/ и преди да го извадя му сложих 1 каф. лъжичка лимонена киселина.
Оставих го да поизстине малко, насипах го в бурканчета и го вакуумирах 5 минути за капачката.
Ето го и на филийката с масълце под него :).
                                                                         август 2011 г

2 коментара:

  1. И аз така го правя, но с по-малко захар - на кг смокини 500г захар

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип и аз слагам захар наполовина на плода, но в случая покойната ми свекърва така ме научи и затова го правя така.

    ОтговорИзтриване