XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЕЧЕНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА В СЛАДКО- КИСЕЛ СОС С МНОГО КОПЪР И ЧЕСЪН

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 12 септември 2011 г.

ПЕЧЕНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА В СЛАДКО- КИСЕЛ СОС С МНОГО КОПЪР И ЧЕСЪН

    Преди 4- 5 години отидох с колата си до Бреница /селото на моя прителка/, за да  и докарам зимнината, която майка и бе и приготвила и не щеш ли- загледах се в бурканчетата с такива чушленца. Плуваха толкова свободно в някакъв гъстичък сос, сякаш бяха в олио, но цветът бе различен. Попитах леля Илияна колко олио е сипала, а тя ми каза: " Маргаритке, изобщо няма олио в тях." Жената ми подари едно бурканче и няма да ви кажа какво ядене падна, че се хвалих и на всичките комшийки .
От тогава печените чушлета ги правя единствено  и само така.

Ето я тайната :)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
люти чушлета- около 1, 5 кг
захар
оцет
сол
повече чесън
доста копър
     Чушленцата се прълкат и не се белят.
Сосът се прави като в тенджера сложите да кипнат оцет и захар в съотношение 1: 1 / например 1 кг захар с 1 литър оцет/ и сол на вкус. Солите и опитвате, докато ви хареса на  вас. Колкото повече сос направите, толкова по- хубави ще бъдат чушленцата, защото не се приблъскват  и мачкат в буркана. А и от опит знам, че като си отворим бурканче от тях, първо топим с хлебец в пикантната " водичка"/ поради страхотния и вкус/ и чушлетата остават на сухо :). Преценете " на око" колко ще ви трябва, а ако не ви стигне, проблемът е нулев- сварявате още и доливате :).
Та... Като кипне сладко- киселият сос се маха от огъня и веднага в него се пускат печените лютички нещица с добавка на повечко нарязан чесън  и копър. Всичко се разбърква няколко пъти и се изчаква да изстине.
Насипвате в бурканчета и ако не ви достига сосчето- сварете си още / както вече ви написах/ и долейте.

Този вид консерва е с дълъг срок на трайност.
Не се слага никакъв консервант, нито пък се стерилизира! :)

Пробвайте ! Мисля, че ще ви хареса.
Представете си само соса... хем сладък, хем кисел, хем лютичък... копър, чесън... УДОВОЛСТВИЕ Е!
 11 септември 2011 г
................................................
ПОСЛЕДЕН ТРАНШ ОТ ТЯХ И ЗА ТАЗИ ГОДИНА 
2 ноември 2012 г
Често изниква въпрос колко да бъде солта.
Не, не мога да кажа, защото аз обичам доста безсолно, а някои солят обилно манджите си преди да са ги опитали.
Ако изхождам от рецептата за другите видове чушлета, на един компотен буркан слагам 1 с. л. сол, но там течността е около 500 мл.
И пак... не знам... не искам да ви обърквам.
Преценете сами, та после да си носите отговорността. :)

21 коментара:

  1. Страхотно изглежда тази рецепта. Тъкмо се чудех как да си направя чушлетата, които набрах преди малко от градината. Има и кози рог но надявам се, че и той ще стане.

    ОтговорИзтриване
  2. Чушленцата, направени по този начин, са невероятни. Остават трайни цяла година, даже аз имам още няколко бурканчета от миналата и все още са читави. Нямат консерванти и са много апетитни. Любо, направи им повече сок. Няма да има проблеми и с козия рог, но към него добави и лютички- лютото държи :).

    ОтговорИзтриване
  3. Нямам думи за тази рецепта!!!Знам вкусuт и.Ще я направя.

    ОтговорИзтриване
  4. Дерзай, Ватин! До лятото няма много време, ей сегичка ще дойде :).

    ОтговорИзтриване
  5. Днес направих чушлетата .Невероятно вкусно сосче :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да, така е. Вече правя само такива чушленца почти в промишлени количества :).

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да Ви благодаря за това, че Ви има.Вие сте уникална жена и с явно уникални рецепти и умения.Създайте страница във фейсбук за да могат повече хора да се радват на Вашите рецепти.Днес направих чушлетата-уникално вкусно.Намерих Вашият блог съсвсем случайно и сега го чета редовно.Не спирайте да ни радвате с Вашите рецепти, снимки и закачливо разказени истории.Поздрави!Иванка Иванова

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, мила Ваня, за тези топли думи!
    Не съм уникална, но се старая или по- точно- показвам семейните ни блюда, които не са толкова изтънчени, но са достъпни и всеки може да ги приготви :). Вземай си всичко онова от блога, което ти харесва.
    Поздрави сърдечни: Марги :)

    ОтговорИзтриване
  9. И от мен благодарности Маргарита!Взех рецептата от Пепа- пеп4о ,тепърва ще я пробвам.Нямам търпение да ги опитам

    ОтговорИзтриване
  10. Оооо, побързайте и не губете време. Така се лишавате от едно удоволствие за небцето.
    Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Не, не се варят. Оставят се така и траят много дълго време.

    ОтговорИзтриване
  12. Марги, с интерес следя блога ти. Понякога се залисвам в забавното ти представяне на рецептите, но отново препрочитам всичко.. За пръв път ще ги правя. Все пак дай ориентировъчно количество сол за примерът, който си дала за 1 кг захар и 1 л. оцет. Знам, че е въпрос на вкус, но някакъв ориенти... Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Не, не мога да кажа, Ваня, защото аз обичам доста безсолно, а някои солят обилно манджите си преди да са ги опитали.
    Ако изхождам от рецептата за другите видове чушлета, на един компотен буркан слагам 1 с. л. сол, но там течността е около 500 мл.
    И пак... не знам... не искам да те обърквам. Смятай го някак.
    Прецени сами, та после да си носиш отговорността. :)

    ОтговорИзтриване
  14. БРАВО!!! НАПРАВИХ ЧУШЛЕТАТА /цели 3 килограма/ ПРЕЗЕНТИРАХ НА ВЕЧЕРЯ И ОТНЕСАХА ВСИЧКО ... ЗА ВКЪЩИ АЗ СЪ ЩЯЛ ДА СИ НАПРАВЯ ОЩЕ ! ОЩЕ УТРЕ ЩЕ ПРАВЯ ДОЗА ОТ /поне 10 кг./ ДАНО ОСТАНЕ И ЗА МЕН ! СТРАХОТНИ СА !!! БЛАГОДАРЯ .

    ОтговорИзтриване
  15. Аййййй, много мило, ама много! Да ви е сладко на всички вас, които сте ги дегустирали. Днес ми звъняха две дами да ме питат пак за тази рецепта. Вкусни са така чушленцата, нали? И по- различни. Апетитни, пикантни.....Поздрави сърдечни от мен, Марги!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря,Маргарита
    тъкмо се чудех какво да правя с изстиналите пукани чушлета.
    Няма да казвам колко са вкусни,но това е най-лесната рецепта,лошото е,че като ги опиташ и да не си ял друг път чушлета,неможеш да им се наситиш.Поздрав Радка Благодаря

    ОтговорИзтриване
  17. Правих тази рецепта.Страхотна е .

    ОтговорИзтриване
  18. Правих тази рецепта.Страхотна е ..

    ОтговорИзтриване