БЪРЗАШ И НЯМАШ НИКАКВО ВРЕМЕ... 
Ще идват гости, а ти не си до никъде, но ти се ще да покажеш нещо, приготвено у дома. Даже и десерт. Веднага! Идеята е готова! Тичай до кварталния магазин и вземи някакви рула. Няма значение какви са те. Ако са по- големи- нарежи ги на дебели филийки, а ако са по- малки- ползвай ги така. Вземи и банан и шоколад и направи рулата с кръгче банан върху тях и отгоре поляти с разтопен на водна баня шоколад. Поръси ги с каквото имаш и ако имаш. Можеш да направиш шоколадово- бананови пънчета и без рулца и отново ще останеш очарован. Повярвай, топят се в устата! :)
Ето и други снимки от процеса на приготвяне. Няма да обяснявам, защото няма какво. Те сами говорят :).      
  
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
 - Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
 - Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 
 
петък, 7 септември 2012 г.
вторник, 4 септември 2012 г.
ЛЕК ЖЕЛИРАН СЛАДКИШ " МЕДЕНА РОСА"
За вас шега, но за мен истина. Това лято направих едва два сладкиша и то ей такива- леки и желирани.   Той е много СИРОМАШКИ на фона на многото срещани  скъпи и калорични изкушения, НО Е СТРАХОТЕН РАЗХЛАДИТЕЛ В ЛЯТО, ЗНОЙНО КАТО ТОВА, КОЕТО Е НА ПЪТ ДА СИ ЗАМИНЕ:)
 ПРОДУКТИ:
1 малък сочен/ воднист/ и сладък пъпеш
2 кофички кисело мляко
4 с. л. мед
2 ванилии / по желание/
1 малък сочен/ воднист/ и сладък пъпеш
2 кофички кисело мляко
4 с. л. мед
2 ванилии / по желание/
2 желатина    
някакви плодчета за декорация 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пъпешът се почиства от семките и се нарязва на произволни по форма парченца. Желатинът се разтваря по обичайния за всички ни начин и се изсипва заедно с меда и ванилиите в киселото мляко. Добавят се плодовите късчета. Сместа се обърква добре и се изсипва в мокра форма.
Пъпешът се почиства от семките и се нарязва на произволни по форма парченца. Желатинът се разтваря по обичайния за всички ни начин и се изсипва заедно с меда и ванилиите в киселото мляко. Добавят се плодовите късчета. Сместа се обърква добре и се изсипва в мокра форма.
Оставя се да желира хубаво,след което се реже и похапва :).              
Много е благ този сладкиш, лек е и здравословен!
ИЗ АРХИВИТЕ :).
Много е благ този сладкиш, лек е и здравословен!
ИЗ АРХИВИТЕ :).
събота, 1 септември 2012 г.
ТИКВЕНИ СКОНИ С КАНЕЛА
 Впечатли ме името и националността им, а и една бяла тиква, която мама
ми подари още през есента, днес бе решила, че е дошъл моментът, който ще я
накара да излезе извън класацията на читавите продукти. Време и беше…
 СКОНИ!  Представих си нещо кой знае какво, а то какво
било- курабийки с тиква :).
Четох  ли , четох рецепти и накрая ги
направих така, както реших за най- добре. На почит били в Австралия, Шотландия…Не  смятам, че бих очаровала някого с тях.
Вероятно само такива като мен, които обожават тиква. Нищо особено. Просто
КУРАБИЙКИ . Е, ама и аз как го написах :).
Все едно, че не съм отраснала с тях. Наистина, много ги обичам, но исках да
кажа, че името ме подведе за нещо по- различно.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. сварена тиква
на пюре
2 с. л. пудра захар
1 яйце
1 с. л. масло
1 каф. л. сода
бикарбонат
1/ 2 каф. л. сол
2 и 1/ 2 ч. ч. брашно
……………………………..
канела и пудра захар-
за поръсване       
/ Можех да сложа  и ванилия, ама що не го направих – не знам /.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресях брашното и го
размесих със содата. Направих кладенче и в него сложих всички посочени
продукти. Омесих гладко тесто, което разточих не много тънко върху обилно набрашнен
плот/ около 1 см:.. Нарязах кората уж като на квадрати и ги наредих в тава върху
пекарска хартия на разстояние един от друг. 
Изпекох ги в предварително загрята
на 200 градуса фурна в продължение на 15 минути. Извадих ги, наредих тиквените истории една до друга, поръсих ги съвсем леко с канела , а върху нея обилно с пудра
захар и ги наредих за охлаждане преди консумация.               
30 август 2012 г
понеделник, 27 август 2012 г.
ДОМАШНА ЛИМОНАДА ЗА ЗДРАВО ТЯЛО
Нека не посягаме към подсладените газирани безалкохолни напитки, които
са пълни с химии и бъкат от Е- та. Повярвайте- вредни са!
Къде и кога е възникнала лимонадата? Кисело – сладката свежа и стимулираща
течност дарява живот и здраве вече повече от 10 века. Още древните египтяни
утолявали жаждата си с напитка от лимони и фурми, а където вирее ценния цитрус,
има и местен вариант на лимонадата. Вие изберете спокойна или газирана да бъде
вашата напитка. 
Рецептата е подходяща за всеки вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ЧАШИ:
2 лимона
4 с. л. мед
1 литър газирана или
обикновена вода
Няколко стръка мента
или джоджен/ когато нямам аз слагам пакетче чай от мента/
10 кубчета лед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изцедете лимоните и
сока изсипете в кана. Разбъркайте меда с малко количество вода, колкото да се
разтвори. Излейте го върху лимоновия сок. Долейте останалата вода , охладете с
кубчетата лед и пуснете леко разтърканите билкови листа. Разлейте лимонадата в
дебелостенни чаши и се насладете на нещо истинско и полезно за вашия организъм.
Калории в една чаша: 80
РАЧЕШКА САЛАТА С ТОПЕНО ПУШЕНО СИРЕНЕ
/ ОТ АРХИВИТЕ/ 
Е,то е ясно, че тези рулца от раци не
съдържат рачешко месо, но така наименовах моята салата, понеже така са
озаглавени и самите рулца.
Салатата е бърза и вкусна, макар
и не толкова здравословна. 
Подходяща е за зимния сезон.
ПРОДУКТИ:
8 рачешки рулца
3- 4 кисели
краставички
150 г топено пушено
сирене
1 майонеза
чесън – по желание,
количеството го определяте вие
сол- ако прецените,
но аз не добавям
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам продуктите
на дребни кубчета, като оставям половината сирене за декорация. Обърквам ги с
майонезата. Сервирам в чиния с наредени късове от пушеното сирене около самата
салата. 
Това е голямата философията
по приготвянето.
 Останалото е чашка с домашна ракийца J.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! J
ВАРЕН ОРИЗ С ПУШЕН БУТ, МОРКОВИ И КРАСТАВИЦА
ЧУДЕСНО БЛЮДО ЗА ЧИСТЕНЕ ОТ ШЛАКИТЕ! 
Варен ориз без нищо друго в него и гарниран според вкуса и нуждите ви в момента.
Варен ориз без нищо друго в него и гарниран според вкуса и нуждите ви в момента.
ПИТА ЗА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
На този ден се меси пита за СВЕТА БОГОРОДИЦА.
Бях се зарекла да не меся нищо това лято, но такъв ден не бих пропуснала. Нарича се и се меси за здраве, а аз съм суеверна и спазвам традициите и обичаите.
Питата можете да замесите с любимото си тесто. Различното е в самото рязане и подреждане.
В средата е топка/ кръг/, а отстрани в два реда с разминаване са наредени кифлички, в единия ред / външния/ те са по- малки, а в другия са по- големите.
Просто ги разминавате и ги вмъквате като в клин.
август 2012 г
Бях се зарекла да не меся нищо това лято, но такъв ден не бих пропуснала. Нарича се и се меси за здраве, а аз съм суеверна и спазвам традициите и обичаите.
Питата можете да замесите с любимото си тесто. Различното е в самото рязане и подреждане.
В средата е топка/ кръг/, а отстрани в два реда с разминаване са наредени кифлички, в единия ред / външния/ те са по- малки, а в другия са по- големите.
Просто ги разминавате и ги вмъквате като в клин.
август 2012 г
ПИТА ОТ ПАРЧЕТА ...СЛОЕСТА ПИТА - ТРАДИЦИОННА И ПРАВОЪГЪЛНА
                 Ето една питка, която изпекох в правоъгълна тавичка и затова я кръстих така.
Стана интересна пита- интересно разчупена с неопределени форми из нея :).
Омесих я както обичайно, но с добавка на  лимонов сок.     
Тази я месих за гостите на панаира и я кръстих ПАНАИРДЖИЙСКАТА НИ ПИТА :).
Обичайното за мен тесто е от : 
 1 кг 
брашно 
 25 г жива мая или 1 пакетче суха,
 по 1 с. л сол и захар, 
 2- 3 с. л. кисело мляко, 
3- 4 с. л. олио,
 1 яйце и 1 белтък,
 около 500 
мл хладка вода.
...........................................
жълтък и олио- за намазване на питата
шепа масло и още толкова олио- за помазване на разточената кора 
/ Вместо олиото и яйцето можете да сложите 1 / 2 кутийка 
майонеза./
 Нарязах я по начина на слоестото хлебче
  / вижте по- надолу в рецептата за "Слоесто хлебче"/.
Наредих парчетата без никакъв ред и старание. 
Стана интересна пита- интересно разчупена с неопределени форми из нея :).
26 август 2012 г
неделя, 26 август 2012 г.
ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С ОРИЗ, ГЪБИ И ПУШЕН БУТ
Днес приготвих няколко неща за трапезата  на наши приятели, едното от които е това класическо пълнено пиленце. Реших, че в плънката ще сложа и нещо пушенко и нарязах малко пушен свински бут. Стана вкусна И заради повечкото количество лучец в нея.
ПРОДУКТИ:
1 пиле около 1500 г
1 каф. ч. ориз 
3 средно големи глави  кромид  лук
2 зелени чушки
1 морков
150 г пушен свински бут
200 г гъби
олио 
сол
черен пипер
червен пипер 
чубрица
сух джоджен
пресен копър 
...........................
вода
бяло вино 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистих и измих пиленцето и напълних хралупката му с плънка, която приготвих по следния начин:
Запържих нарязаните на ситно лук, чушки и морков до омекване. Сложих и гъбите, обелени и нарязани на малко по- едри парченца. Не забравих и пушеното месце :). Посолих и запържих още малко, колкото да се изпари водичката, която пуснаха гъбите. Изсипах и сварения и промит под течаща вода ориз, поръсих с малко червен пипер, овкусих с черния пипер, чубрицата, джоджена и копъра/ всичко е на вкус/, посолих всичко това още мъничко и разбърках до омесване на компонентите.
Напълних пилето, предварително осолено отвътре, и го заших внимателно с конец.
Взех тава и на дъното и наредих лозови пръчки, върху които поставих пилето, легнало по гръб , за да не му изтече мазнинката през шева. Намазах го с масълце и го посолих лекичко. На дъното на тавата сипах вода и малко бяло вино. Завих с фолио и пекох така на максимум в продължение на 1 час. Отвих фолиото и запекох пилето още двадесетина минути на около 200 градуса и вентилатор. Наглеждах го периодично, защото всичко зависи от големината на пилето и начина на работа на самата фурна.
Извадих го, полях го с мазнината, която то си бе пуснало по време на печенето, преместих го в чиния и го декорирах с подръчни продукти.
КЛАСИКАТА В ЖАНРА НЕ ОТСТЪПВА НА НИЩО НОВО И МОДЕРНО!
Съгласни ли сте?!
 Ако не сте- напълнете си пиленце и тогава сами ще си дадете отговор на въпроса ми :)
Лек и  ползотворен неделен ден ви желая, много усмивки и позитивизъм и непрестанно желание да си сготвите нещо истински вкусно и не толкова НЕдиетично :)!
26 август 2012 г
петък, 24 август 2012 г.
СОМСКО МЕСО НА ФУРНА С ЯЙЧЕНА ПОДЛОЖКА И АРОМАТНА ПЛЪНКА
Преди две вечери реших, че ще варя една рибена чорбица от сомски глави, които зет ни бе донесъл и така си стояха във фризера цяло лято. Да, обаче те пуснаха много месце и изведнъж реших, че ще измисля още нещо. Поразклатих си наличното количество мозък и измислих ей това. Със сигурност знаете каква страхотна комбинация се получава между риба, копър, чесън и лимон, но за да се убедите напълно, вие трябва да си приготвите това рибено блюдо. Не ви ограничавам да го правите само със сомско месо. Ще е вкусно с всеки вид риба, стига да сте я сварили предварително.
ПРОДУКТИ:
Около половин килограм сварено месо от сомски глави
4 яйца
2 равни супени лъжици брашно
1 връзка копър/ трябва да е повечко, за да е по- вкусно/
половин лимон
7- 8 скилидки чесън
сол
5 с. л. олио
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата с брашното и сол на вкус и изсипах 2/ 3 от получената смес върху намазана с 2 с. л. олио тава..
Върху яйчената подложка „разхвърлях” рибените парченца, а между тях сложих от плънката, която приготвих като в купичка смесих нарязания на ситно копър, парченцата чесън, нарязания на ситно лимон/ заедно с кората/, 2 с. л олио, малко сол, черен пипер на вкус.
Върху всичко това изсипах останалата яйчена смес. Полях ястието с останалата 1 с. л. олио и сложих ястието да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Пекох го до получаване на лека златиста коричка, като в последните 5 минути пуснах вентилатора.
Това е тайната на неговото приготвяне. Получи се страхотно ароматно рибено блюдо- за чудо и приказ. Така хубаво си го хапнахме с по чаша "Керацуда", че… останах без думи :).
Добър апетит ви пожелава Марги Димитрова от Червен бряг! :)
22 август 2012 г
Абонамент за:
Коментари (Atom)










+%D0%9F.jpg)











.jpg)












