XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОЗУНАК В ХЛЕБОПЕКАРНА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 28 април 2016 г.

КОЗУНАК В ХЛЕБОПЕКАРНА

Не ми харесва козунакът, омесен в пекарната, ако тестото не е извадено, усукано и оплетено, а след това върнато обратно за печене в контейнера. Иначе излиза като чист хляб, нищо по- различно. Само дето е благ. Затова аз си изваждам тестото, оформям си го и едва тогава продължавам програмата на стъпка Печене.

ПРОДУКТИ:
500 г брашно
20 г жива мая
3 яйца
50 г краве масло или свинска мас
75 мл олио
125 мл прясно мляко
2 ванилии
160 г захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипвам продуктите в контейнера по следния начин:
1.      Разтворената в хладкото мляко мая
2.      Разбитите на пяна яйца и захар
3.      Половината количество мазнина
4.      Два пъти пресятото брашно
5.      Ванилиите
Моята пекарна няма програма само за тесто и затова пускам програмата с продължителност 3 часа.
Пекарната започва да меси, след което тестото втасва, отново намесва и в момента, в който тя включи на режим ПЕЧЕНЕ, аз я изключвам и я включвам да меси отначало втори път.
Тогава отварям капака и започвам да сипвам бавно лъжица по лъжица останалата мазнина.
По този начин в тестото се оформят конци.
След като машината спре да меси, то отново започва да втасва. Отново се намесва, след което аз  спирам програмата на ПАУЗА, изваждам тестото, оформям го на фитили, които усуквам и сплитам, и връщам оформения суров козунак в контейнера.

Пускам пекарната, а козунакът започва да се пече. Изчаквам да набухне, отварям набързо капака и  намазвам с разбит жълтък и малко олио. Поръсвам със захар.
Затварям пекарната и я оставям да изкара програмата до края.
Изваждам печивото и го покривам с мека кърпа.

След около 30 минути козунакът е готов за консумация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар