С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
 - Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
 - Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 
 
петък, 24 август 2012 г.
ПЪРЖЕНИ САЛАМЧЕТА В КАРТОФЕНА ПУРИЧКА
Видях идеята в кулинарната група" Нашите вкусотийки" и ми хареса. Тези 
красотички бяха представени с някакво странно име, което не запомних, но
 като ги изпържих си ги кръстих САЛАМЧЕТА В КАРТОФЕНА ПУРИЧКА. Лесни са и
 много ефектни. Направете си ги,
 с тях се пие мнооого биричка :).
ПРОДУКТИ:
колбас по ваш избор
по- едри картофи
сол 
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземате картофа и го режете на тънки филийки, а колбаса нарежете на правоъгълни парченца с ширината на филийката. Навивате картофчетата около саламчетата. Забождате ги читаво с клечка за зъби и ги пържите. Солите на вкус. Това е. :)
Вземате картофа и го режете на тънки филийки, а колбаса нарежете на правоъгълни парченца с ширината на филийката. Навивате картофчетата около саламчетата. Забождате ги читаво с клечка за зъби и ги пържите. Солите на вкус. Това е. :)
22 август 2012 г
четвъртък, 23 август 2012 г.
ИМАМБАЯЛДЪ
Отраснах с тази рецепта, но не, че съм я правила или опитвала. Не. Не съм. Четях я редовно в една кулинарна книга на Надежда Илиева от 1983 година. Да, но тази вечер я приготвих. Ами... доста вкусно ястие е, повечето от вас знаят :).
ПРОДУКТИ за 1 патладжан:
1 по- голям патладжан
2 малки главички кромид лук
1 морков
3 скилидки чесън
2 средно големи домата
шепа магданоз
4- 5 стръкчета целина
1 щипка брашно
1 дафинов лист
черен пипер на зърна– по рецепта, но аз сложих млян
1 непълна кафена чаша олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът се измива и се изрязва около дръжката така, че нейната коронка да остане на патладжана. На 4 места по дължина се обелва кората на ивици с широчина около 2 см. На едно от обелените места с остър нож се прави прорез, в който се вкарва лъжичка и с нейна помощ се издълбава сърцевината на зеленчука. Внимава се да не се пробие стената. Патладжанът се посолява и се оставя около 30 минути, за да му излезе горчивината.
Измива се, изцежда се и се изпържва в сгорещеното олио еднакво и последователно от всичките му страни. Изважда се и се оставя да се охлади, а през това време се приготвя плънката.
В същата мазнина, в която сте изпържили патладжана, изпържвате нарязаните зеленчуци за плънка. Тях ги режете така: лука- на ситно, единия домат- на дребнички парченца, моркова- на малки кубчета, чесновите скилидки- също на малки кубчета, сърцевината на синия домат- на дребно и осолена, за да си пусне горчилката, зелените подправки- на ситно, дафиновия лист- на 2- 3 парченца.
Задушавате до златисто и омекване лука и морковите, след това прибавяте патладжанената сърцевина, чесъна, доматите, дафиновия лист, черния пипер, целината и магданоза и солите на вкус. Към края направете спойка с брашното. След като всичко омекне и стане еднородна консистенция, вземате тавичка, намазвате я с олио , поставяте издълбания патладжан и пълните с готовата смес кухината му. От плънката ще ви остане със сигурност и затова я изсипете около синия домат. Налейте в тавичката малко вода, за да се разреди и за да не се закачи по време на печенето.
Тук идва моментът, в който трябва да оползотворите и другия домат. Някои го режат на филийки и ги редят отгоре, но аз не исках да се оводнява ястието и затова го разрязах на две и го сложих просто ей така в тавата.
Печете имамбаялдъ/ то/ :) в гореща фурна до омекване на зеленчуковото съдче и получаване на лек загар на плънката.
Изваждате от фурната, нареждате в чиния за сервиране, аранжирате с парчетата изпечен домат и клонки магданоз и се радвате на вкусно ястие от турската кухня, а знаете, че те са незаменими кулинари и истински ценители на вкусната храна.
ДА ВИ Е СЛАДКО- както казват те! :)
21 август 2012 г
петък, 17 август 2012 г.
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТИ, ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ
Обожавам пресните салати, лютички и разядки, които внасят свежест и летен аромат в душата ми.
Едно от тях е това-
ПЕЧЕНИ ЧУШЧИЦИ С ДОМАШНИ СОЧНИ ДОМАТКИ, ЧЕСЪН И ПОВЕЧКО
МАГДАНОЗ.
Да си ги направиш ей така, с лекота и да топиш в тях дунапренени залци от топла питка и после... После ще станеш дебел, но ЩАСТЛИВО ДЕБЕЛ, защото през зимата и да искаш, няма да можеш да си похапнеш такава благина и затова- отивай в градината, набери една купа с червени доматки и бързо си я направи :). И СЕ УСПОКОЙ! :)
16 август 2012 г
вторник, 14 август 2012 г.
ПЪРЖЕН ПАТЛАДЖАН С КАШКАВАЛ И БОСИЛЕК НА МИКРОВЪЛНОВА
Нещо елементарно, което ми дойде на ум в момента, в който трябваше да
сложа изпържения вече патладжан в готовото лятно ястие, което затварям в буркани
за лютата зима. Отворих хладилника, зърнах парченце
кашкавал и хайде хоп- цапнах го отгоре върху
една „ гребка” от голямата тава :).
ПРОДУКТИ:
1 чинийка с изпържен
на кубчета патладжан
около 50 г кашкавал
босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: / изключително сложен и непосилен :)/
Сложих патладжанените
късчета в чинията, върху тях рендосах кашкавала, поръсих с щипка босилек и
сложих измишльотинката в микровълновата фурна за около 40 секунди.
НЕ ГО ПРАВЕТЕ, МНОГО Е ТРУДНО! :)
12 август 2012 г
понеделник, 13 август 2012 г.
ЗДРАВОСЛОВНА СИРЕНАРКА ЗА ДВАМА
СИРЕНАРКА ЗА ДВАМА
Предложение за нещо
вкусно и почти диетично. Не знам точно колко е диетично, но със сигурност е
здравословно :).
ПРОДУКТИ:
4
филийки пълнозърнест хляб
100
г сирене или извара
2
яйца
200
г квасено мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Натрошавате на парчета хляба и го разбърквате със сиренето / изварата/. Изсипвате ги в тавичка, покрита с пекарска хартия или пък в леко намазана с олио или масълце. Аз предпочитам втория вариант.
Натрошавате на парчета хляба и го разбърквате със сиренето / изварата/. Изсипвате ги в тавичка, покрита с пекарска хартия или пък в леко намазана с олио или масълце. Аз предпочитам втория вариант.
 Поливате с разбитите яйца с киселото мляко. 
Печете в предварително
загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути и получавате
вкусничка сиренена запеканка, която с гаранция ще ви засити :).
Здравословна
е и нямайте угризения, че сте си хапнали от нея.
13 август 2012 г
ПРИГОТВЯНЕТО НА ЗИМНИНА- ИСТИНСКИ ПРАЗНИК!!! :)
ПРИГОТВЯНЕТО НА ЗИМНИНА У ДОМА Е ЦЯЛ ПРАЗНИК- радваме се на урожая и работим с кеф, на ламарината за печене на чушки цвърчи саламче, пекат се филийки, хладилната чанта с бирата се изнася и... до вечерта всичко е оправено :).
неделя, 12 август 2012 г.
ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА"
Сърбят ме ръцете и току си търся поводи да меся.
Намерих си и вчера, когато колегите на съпруга ми се събраха на рибена чорба и
мноооого мръвки и бири под дивата лоза...
Начина на оформяне на тази погача четох преди време във
в- к " Лакомник „. Продуктите за тестото си ги подбрах аз. Не си спомням
как бе озаглавена и затова я кръстих ПОГАЧА " ТРИ ПЪТИ ТОЧЕНА".
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
1 пак. суха мая на д- р Йоткер
около 500 мл хладка вода
1 яйце
1 белтък
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
5 с. л. олио
…………………….
1 краве масло 125 г - за намазване на питата
……………………
3- 4 с. л. олио- за намазване на тавата и самата погача преди печене
………………..
жълтък – за намазване на погачата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното пресях два пъти и в него размесих маята. Направих кладенче и в него изсипах водата. Сложих яйцето, белтъка, солта, захарта и олиото. Омесих меко тесто, което оставих да втасва до двойно увеличение на обема му. Намесих го добре втори път и го разточих на кора с дебелина около 5 мм. Намазах я с 1/ 3 трета от разтопеното масло.
Навих кората на руло , а след това- на охлюв.
Приплеснах го леко и го разточих отново на кора . Помазах я с половината от останалото масло. Навих на руло и пак на охлюв.
Не спрях до тук, а го приплеснах и разточих трети път. Намазах получената кора с останалото масло и навих по познатия вече начин.
Готовия охлюв прехвърлих в намазана с олио тава. Оформих погача с големината на тавата, намазах я с разбъркания с малко олио жълтък и я оставих да втасва в съда около 30 минути.
/ Времето за втасване е много относително, защото зависи от температурата в стаята./
Пекох я в продължение на около 1 час в предварително нагорещена на 180 градуса фурна, като по средата на времето я покрих с хартия, за да не загори. Извадих я след определеното време и я намазах с мъничко олио. Завих я с мека кърпа и след около 30 минути тя бе готова за консумация.
Получи се погача с чудесен маслен вкус и отделящи се тестени слоеве- пухкава и много ароматна.
Опитайте я :).
10 август 2012 г
понеделник, 6 август 2012 г.
ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ" ПРОФЕСИОНАЛНИ"
Познавам Данчо Боев, който е известен наш дългогодишен
професионален готвач. Впечатли ме неговото интервю в последния брой на вестник
" Лакомник". Там той описва как се пържат картофи. Стана ми интересно
и вчера изпържих на съпруга ми. Лично аз не ги опитах, но той каза, че са били
много, ама много вкусни.
Ето ги топли  и парещи :). 
Тайната за тяхното приготвяне е: 
Обелвате ги, потапяте ги за 20 секунди в топла вода,
овалвате ги в брашно и ги пържите.
Ииииииииииииииии.... студена бираааа! :) :) :)
5 август 2012 г 
ВИТАМИНОЗНА САЛАТА С ИЗВАРА
Съвсем прясна е. Едва от снощи.
Редихме трапеза с моята колежка, но само с леки блюда- все рак е лято и
кому са нужни тежките храни. Не помня от кога не съм готвила. Изключвам „ нещо”
приготвено набързо с домати и чушки. И довечера ще е така, лютичка ще кълцам.
Та… отворих хладилника и в него се мъдреше само пакетче извара. Откъснах от
градината пресни чушчици и кромидени перца и ето ти я салатата за ракийката :).
ПРОДУКТИ:
500 г извара
2 сурови чушки- 1
зелена и 1 червена
5- 6 пресни кромидени
перца
2 скилидки чесън
свеж копър
черен пипер
сол
оцет
олио или зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките, лучените
перца, чесънът и копърът се нарязват на ситно.
Омесват се добре с
изварата и овкусителите.
Друго няма какво да
правите по нея, освен да си налеете по една „ ладна” ракийка и да го ударите на
вечерен мързел, което никак не е малко :).
 5 август 2012 г
Абонамент за:
Коментари (Atom)


































