БЕЗ ЯЙЦЕ!
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 1 октомври 2011 г.
СОДЕНИ МЕСЕНИЧКИ С ЕКСТРИ :)
През лятото ги бърках по рецептата на добруджанките, но тази сутрин си ги замесих така, както обикновено и от години наред си меся содените питки със сиренцето.
БЕЗ ЯЙЦЕ!
БЕЗ ЯЙЦЕ!
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
1 ч. л. сода за хляб
не повече от 100 гр колбас
100 гр маслини
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
жълтък за намазване на питките
чубрица за поръсване
краве масло за мазане след изпичане
олио за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тесто от млякото, содата, сиренето, нарязаните колбас и маслини, брашното и солта.
Правя топчета или форма на " голи кебапчета", помазвам ги с разбит жълтък, ръся ги с малко чубрица и ги редя на разстояние в намазана с мазнина тава.
Тавата слагам в предварително нагорещена фурна на 180 градуса и пека месеничките на тази температура до готовност.
Изваждам ги и още горещи ги помазвам с краве масло.
Завивам ги с кърпа докато омекнат и ПОЗНАЙТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА ПОСЛЕ! :)
Днешните пътуваха до София и бяха за щерката и момичетата, с които живее в общежитието в студентски град :).
1 октомври 2011 г
ВКУСЕН БЛАЖЕН ОРИЗ С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Обожавам червения ориз на майка ми, но много харесвам и белия.
Дъщеря ми пък умира за оризов микс със зеленчуци и понеже в утрешния ден ще пътуваме към нея, тази вечер реших да сготвя нещо омешано-
БЯЛ ОРИЗ С ПИЛЕШКО, НО И СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ :).
Подблажих го малко повечко и стана много добър.
ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле
2 ч. ч. ориз
1 каф. ч. олио
2 глави лук
2 чушки
1 голям морков
чубрица
щипка джоджен
черен пипер
бял пипер
няколко капки лимонов сок
сол
8 ч. ч. топла вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипах олиото в по- голяма тава, сложих малко сол и запържих нарязаните лук, чушки и морков/ във фурната/.
След около 10 минутно запържване и 2- 3 пъти разбъркване сложих и месото, нарязано на порции.
Продължих пърженето още десетина минути.
Добавих ориза, запържих и него още 5 минутки и налях водата.
Поръсих ястието с чубрицата, белия и черен пипер, джоджена, посолих на вкус, разбърках го добре и го оставих да си се готви във фурната на 220 градуса.
Отворях 3- 4 пъти и бърках и така- до пълна готовност.
Извадих запеченото ястие, след което му се насладихме
чрез
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДЕГУСТАЦИЯ :).
30 септември 2011 г
сряда, 28 септември 2011 г.
ПРОСЛОВУТИЯТ СЛАДКИШ С ВАФЛИ " БОРОВЕЦ"
Доста време чаках да го направя, защото исках да е за по-специален повод.
Днес моята сестричка има рожден ден и прибирайки се от работа, го забърках веднага.
Често да си призная- не останах толкова очарована.
Получи се един сладък " кекс", не много бухнал, леко тестлив и наподобяващ щрудел или грис- халва. Нямаше я нормалната консистенция на сладкиш.
Та... набързо спретнах този вафлен сладкиш и тръгнах на празника на г- жа Милева :).
Днес моята сестричка има рожден ден и прибирайки се от работа, го забърках веднага.
Често да си призная- не останах толкова очарована.
Получи се един сладък " кекс", не много бухнал, леко тестлив и наподобяващ щрудел или грис- халва. Нямаше я нормалната консистенция на сладкиш.
Та... набързо спретнах този вафлен сладкиш и тръгнах на празника на г- жа Милева :).
Рецептата взех от " Веселият готвач".
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
4 бр. шоколадови вафли / аз сложих 5 броя/
маргарин или масло за намазване/ ползвах масло/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С дървена лъжица разбърках захарта с олиото и киселото мляко.
Добавих брашното, предварително размесено на сухо със содата , а накрая сложих и настърганите 3 вафли "Боровец".
Изсипах сместа в намаслена и набрашнена разкопчаваща форма.
Изпекох сладкиша в предвалително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Обърнах го веднага и още топъл го намазах с 50 гр краве масло.
Поръсих го с останалите настъргани две вафли и го оставих да изстине:).
Ето и парче от него.
26 септември 2011 г
неделя, 25 септември 2011 г.
ПИЛЕ НА ЛЮТИКА – старинно ароматно ястие с печено пиле, домати и чушки
Захранена съм с такова лютика и до ден днешен я правя и на моето семейство :).
Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми.
Време за подготовка: около 20 минути
Време за готвене: около 60 минути
Порции: 4
Това ястие е семейна класика, което приготвям редовно, когато искам нещо ароматно, вкусно и лесно. Печеното пиле се съчетава с домати, чушки и чесън – резултатът е свеж, наситен вкус и приятно усещане на домашна храна. Ако търсите ястие с истински вкус, това е вашата рецепта!
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 1 кг)
- 1 кг домати
- 1 кг чушки
- Няколко скилидки чесън
- Магданоз (пресен, накълцан)
- Сол на вкус
- Щипка захар (ако доматите са по-кисели)
- Олио
Начин на приготвяне:
- Пилето (ако е домашно) се сварява предварително, за да омекне. Най- добре е това да стане в тенджера под налягане. След това се обезкостява и нарязва на парчета.
- Чушките се изпичат, обелват и нарязват на ленти.
- Доматите се нарязват и се задушават с малко сол и щипка захар, докато се сгъстят.
- Добавете малко олио към доматите и ги запържете леко.
- Смесете доматите, чушките и пилето, оставете да къкри за няколко минути, за да се обединят ароматите.
- Добавете нарязания чесън и магданоза, разбъркайте и оставете ястието леко да се охлади.
Съвети и варианти:
- Добавете щипка лют червен пипер или малко люта чушка за по-интензивен вкус.
- Ако използвате пилешко филе или бутчета, времето за приготвяне ще бъде по-кратко.
- Ястието е още по-вкусно на следващия ден – просто го затоплете и сервирайте.
ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ИЗВАРЕНА ДОМАТЕНА ПАСТА
Тази лютеницата е традиционна за нашия край. Обикновено се прави с доматено пюре, но аз предпочитам изварените домати пред купеното пюре.

ПРОДУКТИ:
10 кг домати
10 кг червени чушки
сол на вкус
захар на вкус
1 ч. ч. олио
млян черен пипер на вкус/ аз сложих почти 1 пакетче/
кимион на вкус/ който обича тази подправка/
3- 4 с. л. брашно или нишесте
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измих доматите и всеки един от тях нарязах на 4 парчета.
Изчистих семето и ги смлях през ситната решетка на месомелачната машинка.
Сложих ги в караваната и започнах да ги варя докато намалиха обема си и се посгъстиха. Изсипах олиото и ги овкусих със сол и захар.
Дойде времето, в което трябва да се сложат и чушките.
Тях ги изпекох, обелих и смлях през същата решетка на машинката.
Сложих ги в доматите и продължих да варя / или вече пържа/ лютеницата при почти непрекъснато бъркане, защото взе да става гъста и да се опитва да се лепи по дъното на караваната. Варих я до желаната гъстота и 10 минути преди да я сваля от огъня и добавих черния пипер, кимиона и брашното/ нишестето/, размити в малко вода.
Оставих я да поизстине и я насипах в сухи бурканчета.
И ДА НЕ ПРОПУСНА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА Я ПАСИРАХ С ПАСАТОРА И СТАНА С ГЛАДКА КОНСИСТЕНЦИЯ КАКТО КУПЕНАТА :).
От това количество продукти напълних 20 конфитюрени бурканчета.
Стерилизирах бурканите 10 минути.
Дъщеря ми не обича купени лютеници и затова всяка година приготвям домашна :).
22 септември 2011 г
ЧУШКИ С ЖЪЛТ ДОМАТЕН СОС
Сосът е такъв, защото е от жълти домати :).
ПРОДУКТИ:
домати
чушки- червени и зелени
сол
олио
захар
чесън- по желание
магданоз
черен пипер
дафинов лист- по желание
/ Количеството и съотношението между домати и чушки е по желание/.
Подправките нека да бъдат по ваш вкус и преценка.
НАЧИН НАПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се мелят с машинката , която маха люспите и семките.
Полученият сок се слага да се извари наполовина. Посолете го, добавете му захар и олио, за да се овкуси и запържи. Сложете черния пипер и дафиновия лист/ ако обичате тази подправка/.
Нарежете чушките на кръгчета.
Пуснете ги в горещия доматен сос за не повече от 5 минути.
Отстранете от огъня и наръсете с нарязания магданоз.
Оставете да поизстине и налейте апетитката в бурканчета.
По желание във всяко едно бурканче можете да сложите по 2- 3 цели скилидки чесън.
Стерилизирайте 10 минути.
август 2011 г
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ СЪС СОЛ- за салати, катък, паниране...
Обикновено прибирам печените чушки във фризера, но по този начин студентката няма да може да ги транспортира до София и заради това вчера набрах последните домашни чушки, Миташки ги изпече, а аз ги прибрах в бурканчета за нея :).
Чушките се пекат, белят се и се ръсят със сол.
Редят се плътно в буркани.
Стерилизират се не по- малко от 15 минути.
През зимата отварям бурканчето и с чушчиците си правя различни салатки, слагам ги в катък, панирам ги, заливам ги с оцет и чесън.
Многофункционални са! :)
23 септември 2011 г
СУШЕНИ ЧЕРИ ДОМАТЧЕТА
По принцип доматчетата се сушат около 1 месец на слънце и след това се съхраняват в зехтин, но аз прецених, че няма да дам толкова пари специално за зехтин и ги сложих в олио.
Дано да оцелеят поне месец в хладилника! :)
Ще ги използвам за пици или пълнени хлебчета.
22 септември 2011 г
събота, 24 септември 2011 г.
КАРТОФЕНА ЯХНИЯ С КЮФТЕТА
Имах идея да правя мусака, но понеже не сме и особени фенове реших, че ще направя нещо с картофи и кайма, но в друг вид.
Публикувах рецептата в едната кулинарна група и една от кулинарките каза, че това са кюфтета по Чирпански при което изгледах клипа на Иван Звездев с тази рецепта и видях, че моята гозба не е такава. Прилича, да, но не съвсем.
Публикувах рецептата в едната кулинарна група и една от кулинарките каза, че това са кюфтета по Чирпански при което изгледах клипа на Иван Звездев с тази рецепта и видях, че моята гозба не е такава. Прилича, да, но не съвсем.
Та, ето как я сготвих аз:
ПРОДУКТИ:
За кюфтетата:
700 гр кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
50 гр ориз
сол
чубрица
черен пипер
брашно за овалване на кюфтетата
За яхнията:
около 1 кг картофи
2 по- големи глави кромид лук
3 чушки
2 домата
1 морков
2/ 3 ч. ч. олио
сол
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 непълна ч. л. черен пипер
6-7 зърна бахар
2 дафинови листа
2 с. л. брашно
бульон
пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От каймата и изброените продукти/ оризът бе сварен/ направих смес за кюфтета, които потопих в брашно и сварих в продължение на около 20 минути в кипяща солена вода.
Извадих ги да се отцедят.
В дълбока тенджера запържих нарязаните лук, чушки и моркови в посоченото количество олио, после налях малко от бульона, в който сварих кюфтетата.
Добавих червения пипер и доматите и задуших зеленчуците малко.
Сложих обелените и нарязани на по- едро картофи, сипах всичкия останал бульон, посолих на вкус, сложих подправките за яхнията и оставих да къкри на умерен огън до готовност на ястието. Накрая сгъстих манджата с размитото в малко вода брашно, пуснах в нея и кюфтетата, подправих с пресен магданоз и сервирах.
Получи се интересна и вкусна гозбица :).
20 септември 2011 г
КЮФТЕТА С КАШКАВАЛ НА СКАРА
Не помня коя жена от готварската група във Фейсбук ми даде идеята, защото аз исках и питах за НЕЩО НА СКАРА.
Направих тези кюфтенца, които много ни харесаха.
Хиляди извинения към авторката на идеята!
ПРОДУКТИ:
около 1 кг кайма
1 голяма глава кромид лук
1 червена и 1 зелена чушка
сол
чубрица
черен пипер
кимион
около 100 - 150 гр кашкавал за пълнеж
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От каймата и подправките направих смес за кюфтета на скара и с мокри ръце я разделих на еднакви топки.
Всяка една от тях разплесках и в средата сложих малко парченце кашкавал.
Сгънах ги на полумесеци и ги приплеснах леко.
Изпекох ги на скарата добре и ги сервирах с бяло вино.
Абонамент за:
Коментари (Atom)



























